Studio D: Je pse res treba cepiti letno? So lovci nujni za naravno ravnovesje?

7.4.2011

Pse bi lahko cepili na vsaka tri leta, so prepričani zagovorniki živali.

Pse bi lahko cepili na vsaka tri leta, so prepričani zagovorniki živali.

V Sloveniji poteka cepljenje psov proti steklini. Po predpisih je potrebno cepiti pse vsako leto, čeprav proizvajalci cepiv, ki se uporabljajo v Sloveniji, jamčijo imunost dve ali tri leta, odvisno od cepiva, je v pogovoru za Studio D opozoril varuh pravic živali pri Društvu za osvoboditev živali in njihove pravice Vlado Began. Zato je nerazumljivo, dodaja, da je potrebno pse cepiti vsako leto, še posebej, ker predstavlja cepljenje za pse stresen dogodek, poleg tega pa naj bi imelo cepljenje negativne stranske učinke, ki se ne pokažejo takoj, temveč kasneje. Komu je potem v korist vsakoletno cepljenje psov, se sprašujejo v društvu? Zato so Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlagali, da se psov ne cepi vsako leto, temveč, če je to sploh potrebno, na daljše časovno obdobje in to v skladu z navodili proizvajalca cepiva. Predlagajo tudi, da se lastnikom psov vrne znesek, ki so ga morali neupravičeno plačati za vsakoletno cepljenje. Odgovora na to še niso prejeli.

V omenjenem društvu pa nasprotujejo tudi državnemu načrtu, da naj bi lovci letos v Sloveniji odstrelili okoli 120 tisoč živali. Takšne lovske načrte pripravlja Zavod za gozdove Slovenije, sprejeti jih mora minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pripravlja se pravi masaker nad živalmi, opozarjajo v društvu, v glavnem z utemeljitvijo, da je to potrebno zaradi škode, ki jo povzroča divjad. Teh škod naj bi bilo v letu 2010 približno 500.000 evrov, kar pa ne predstavlja kakšne posebne številke, sploh ne tolikšne, da bi bilo zaradi nje vredno pobiti 120 tisoč živali.

Nasprotno – menijo v društvu - ravno lov je tisti, ki ruši naravno ravnovesje, če se določena vrsta živali počuti grožena, ima nato več mladičev. ''Znano tudi je, da ima narava v sebi vse mehanizme za uravnavanje naravnega ravnovesja, zato lov ni samo nepotreben, temveč je tudi škodljiv'', je v pogovoru za Studio D dejal Vlado Began.

Zvočni zapisi

Pogovor z Vladom Beganom na Studiu D

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (13)

7.4.2011Oceni butec &butec 

Prav, prevelik odstrel. Škoda je zanemerljiva. 500.000€. Povejte mi, kdo bo plačal to škodo kmetom. KDO ???

7.4.2011Oceni labradorec 

korist majo veterinarji in posledično država.... itak nas na vseh koncih obžirajo!

7.4.2011Oceni ups!!! 

Ali je vsakoletno preventivno cepljenje štirinožnih prijateljev upravičeno ali ne bo odgovorila stroka. Sam sem prepričan da je . V mestnih okoljih psi sicer ne pridejo v stik z divjimi živalmi. popolnoma drugače pa je na podeželju. Podobno je z divjadjo. V mestih je ni, če pa se vendarle pojavi, pa med mestnimi srajcami nastane panika. Takoj, ko se v predmestju pojavi medvedek, so že vsi na smrt prestrašeni. Lovijo ga jafri, gasilci in policaji. Pa uboga žival ni nikomur nič storila , kaj šele da bi povzročila materialno škodo.Kakšen kraval bi nastal šele s pojavom lisic, divjih svinj, jelenov ..... V ruralnem okolju je to nekaj vsakdanjega. Divjadi je več kot dovolj. Škoda, ki jo povzroči pa ne tako majhna, povračilo zanjo pa je izredno težko izterjati.Znesek 500.000€ govori, da je škoda res velika. Če preračunamo za ta znesek kupimo 2.083.333 kg ( tržna cena cca 0.24€ za kg) merkantilne pšenice, ki zraste na 463 ha površine ali pa 2.380.952 kg ( cena 0.21€ za kg) koruze, ki zraste na 317 ha površine. Za iste denarce pa lahko kupimo 3500 glavo čredo drobnice ...Prijavljena škoda sploh ni več tako zanemarljiva, mar ne?

7.4.2011Oceni butec &butec 

Te škode sedaj v veliki meri poravnavajo lovci. V bodoče bodo to morali oni iz društva ... proti mučenju živali.

7.4.2011Oceni pika 

Društvo za zaščito živali, prosim poučite svoje člane, da ko spuščajo svoje pse po tujih vrtovih in dvoriščih naj poskrbijo za njihove iztrebke, ne da jih bom jaz pobirala za njimi. Moji otroci se tam igrajo. Če vodiš psa po potki imej vedno s seboj vrečko v katero boš spravil drekec. Tega se je treba zavedati, da iztrebki ne spadajo na zelenice in parke.

7.4.2011Oceni sprehajalec 

Pa saj to ni za verjet ! Ali ta oseba (Began) sedi sredi Ljubljane in pridiga te nesmisle. Tu je nekaj hudo narobe. Psi napadejo otroka, ko gre iz šole in situacija se ne reši (Škrjanče), ni pravega odziva in psi so še vedno na cesti in ogrožajo mimoidoče. Psi napadejo neko ščene (prešička ali kaj že), in takoj so zraven inšpektorji, policaji... Po vaseh je teh đukel odvezanih in brez kontrole, da ni za verjet in "nikome ništa". Ponekod se sploh ni za sprehajat. Zagrožene kazni so v večini primerov le na papirju, kontrole pa ne izvaja nihče. Pse je ne samo treba cepit vsako leto, "cepit" bi blo treba tudi marsikaterega njihovega gospodarja in to "po žepu". Iztrebki so povsem postranska stvar, ko gre za osnovno kontrolo nad psi in varnost ljudi. Kmalu se bodo torej še medvedje sprehajali po nekaterih vaseh, razni "zaščitniki" teh đjukel pa bodo zganjali in pridigali neumnosti. Glede na to, da pristojni organi te države nimajo nobene odločnosti pri reševanju teh zadev, bodo v svojih neumnostih celo uspeli. Ljudje po vaseh pa se bodo(mo) še naprej bali za svojo in za varnost svojih otrok.

8.4.2011Oceni Ana 

Ups, po drugih evropskih državah baje samo mlade pse cepijo vsako leto, potem pa redkeje, ker imajo v sebi pač že protitelesa od preteklih cepljenj in so imuni. Pri nas je to tržna niša veterinarjev in države, ker je to velik zaslužek. Cepivo je čisto poceni, vse ostalo je nekakšen prispevek. Komu?

8.4.2011Oceni razočarana 

Sprehajalec, popolnoma se strinjam! Tudi pri nas sosedje nimajo pojma, kje se potikajo njihove "mrcine", ki niso nikoli videle ne veterinarja, ne ceplenja. Otroci že skoraj iz hiše ne upajo! Da ne govorim, če gre otrok na kolo, se žival nevzgojena zakadi naravnost v njega! Če pa slučajno kot zaskrbljen starš kaj rečeš, so pa gospodje lastniki še užaljeni! Tu bi morali narediti en red!

8.4.2011Oceni ups!!! 

Ana, o smiselnosti pogostega ceplenja se naj izreče stroka. Tvoje, moje ali kakršno koli laično mnenje pač ne šteje .... Se pa strinjam, da je vse skupaj za marsikoga rahlo predrago, vendar če si resnični ljubitelj štirinožcev ti nekaj fičnikov za cepljenje ne bo težko potegniti iz tošla ....

8.4.2011Oceni pika 

Komur je pes predrag, mislim na ceno, prehrano in ostale stvari kar spada poleg, torej cepljenje ga pač ne bo imel. Nekateri si kupijo pse potem pa se jih sčasoma naveličajo, ker zahteva red in ga pustijo ulici ali vasi.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto dve in osem: