Kovaško-slikarska razstava

4.3.2011

Utrinek z razstave

Utrinek z razstave

V sredo, 2 marca 2011, se je v avli Mestne hiše v Brežicah zgodil zanimiv kulturni dogodek. Umetnica Lucia Žitnik z Oseka pri Sv. Trojici, absolventka likovne pedagogike Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, je pripravila malce nenavadno in izjemno zanimivo kovaško - slikarsko razstavo pod naslovom »Odsev moje poti«.

V ta namen je bila svečana otvoritev, na kateri je kot poseben gost nastopil tudi osmošolec in izjemno talentiran harfist Brin Bernatovič iz Maribora, ki ima za seboj že celo paleto nagrad in uspehov s koncertov doma in v tujini.

Žitnikova razstavlja svoja najboljša slikarska dela, od katerih so bila nekatera že razstavljena v Avstriji, na Hrvaškem in v nekaterih krajih po Sloveniji. Gre za različna likovna dela, izdelana v slikarski, kiparski, risarski in tudi v grafični tehniki. Veliko pozornost gotovo zaslužijo eksponati, ki so rezultat njenega ustvarjanja na področju umetnostnega kovaštva. Izdeluje zanimive, uporabne predmete, kot denimo ogledala, luči in podobno. Njen mentor je priznani umetnostni kovač Miha Krištof.

V vezni besedi so bile še posebej poudarjene misli avtoričinega učitelja in mentorja, akademskega slikarja-specialista Ludviga Pandurja. Med drugim je zapisal, »da ga je zlasti pritegnil njen poseben, nenavadno strasten odnos do slikarske snovi ter njena vsestranska zvedavost in odprtost za nove izzive, tako v slikarstvu, kot tudi v drugih likovnih medijih. Prirojeni talent za oblikovanje v različnih materialih in Luciin svojevrsten odnos do snovi sta jo pripeljala tudi do velikega izziva, da se preizkusi v oblikovanju tako prvobitne in tako težko ukrotljive snovi, kot je železo«.

Umetnica se ob tej priložnosti javno toplo zahvaljuje vsem, ki so kakorkoli prispevali k uspešni postavitvi razstave in lepemu kulturnemu dogodku ob otvoritvi.

Njena dela si je mogoče ogledati do konca marca 2011, vsak delavnik od 09. do 16. ure in ob sobotah, od 09. do 13. ure.

Anton Mihelič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava