Storyline na OŠ Ob Rinži končan

8.6.2010

Srečanje vseh družin

Srečanje vseh družin

Na OŠ Ob Rinži je od sredine oktobra 2009 do sredine maja 2010 potekal projekt Storyline-Spoznajmo Evropo, v katerega so bili vključeni nadarjeni učenci prve triade. Storyline je nov in inovativen pedagoški pristop, ki prihaja iz Škotske. Je strategija celostnega pristopa k poučevanju, ki daje učencem možnost aktivnega učenja in reflektiranja svojega dela, kar predstavlja bistveni del učinkovitega učenja in poučevanja. Pomemben del zgodbe je oseba, ki jo učenci ustvarijo sami, z njo se poistovetijo, čustvujejo, razmišljajo. Učitelj vedno izhaja iz že obstoječega znanja učencev in je usmerjevalec v učnem procesu. Ključna vprašanja se navajajo v določenem zaporedju in ustvarijo vsebino znotraj okvira zgodbe. Učiteljeva naloga je v usmerjanju učencev k doseganju zastavljenih in načrtovanih ciljev.

Projekt je v letošnjem šolskem projektu potekal vzporedno le na treh slovenskih šolah: OŠ Ob Rinži Kočevje (mentorica: Mateja Plot), OŠ Janka Kersnika Brdo pri Lukovici (idejna vodja projekta v Sloveniji: Lea Nakrst) in na OŠ Janka Kersnika Brdo, podružnica Krašnja (mentorica: Marta Per) ter doživel veliko zanimanja in navdušenja tako pri učiteljih kot učencih in njihovih starših.

Letošnja tematika projekta je bila Spoznajmo Evropo. Učenci so najprej ustvarili osebe, kot družinske člane, in prevozna sredstva, s katerimi so potovali po Evropi. Prepotovali so kar osem evropskih držav, na poti pa doživeli veliko zanimivega in  razburljivega: prejeli so pisma družin obeh omenjenih šol; presenetilo jih je pismo iz Bruslja o nenadnih vremenskih spremembah, ki je pomenilo, da morajo začasno zapustiti svoja prevozna sredstva in nekaj dni prenočiti v izbranih hotelih; na poti so srečali tudi štoparje: slavno plesalko, rockerja, staro gospo in tekačico in se morali odločiti, koga vzeti s seboj na pot. Nenadoma so prejeli pismo, kot povabilo na prvo skupno srečanje vseh potujočih družin. Srečali so se na OŠ Janka Kersnika Brdo pri Lukovici, kjer so doživeli prijetno dobrodošlico. Ob koncu jih je čakala tudi posebna nagrada, letalsko potovanje v Istanbul. Tja jih je popeljala dramska skupina Fiagole, pod mentorstvom Andreje Mlekuž, ki deluje na OŠ Ob Rinži. Tam pa jih je pričakala čisto prava trebušna plesalka, ki je družinam predstavila osnove trebušnega plesa. Družine so domov pripotovale s »spalnim vlakom« ob zvokih slovenske popevke Vozi me vlak v daljave ki je pomenil zaključek evropskega potovanja.

Uradno pa smo s projektom zaključili 13. maja 2010, ko smo z učenci pripravili predstavitev celotnega projekta za starše in učitelje (predstavitev in zasnovo projekta si lahko ogledate na spletni strani šole).

Že sedaj se veselimo novih popotovanj in nepričakovanih doživetij, na katere se bomo odpravili v naslednjem šolskem letu.

Mentorica projekta Storyline na OŠ Ob Rinži
Mateja Plot

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

4.3.2011Oceni simona  

Lepa šola,dobri učitelji in učiteljice in ravnateljica.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava