Vsak deseti Trebanjec v smeteh

20.4.2010

Vsak deseti Trebanjec v smeteh

V akciji Očistimo Slovenijo - Očistimo občino Trebnje je na območju občine Trebnje aktivno sodelovalo več kot 1650 udeležencev prostovoljcev, ki so nabrali 705 kubičnih metrov raznih odpadkov. Zelo razveseljivo je, da se je akcije udeležilo preko 11,3 % prijavljenih prebivalcev občine Trebnje. Samo na zbirnem mestu pri Gasilnem domu v Trebnjem se je zbralo kar 251 udeležencev, od mladih do starejših.

Očiščena so skoraj vsa divja odlagališča v občini in pobrani odpadki na javnih površinah. Ostala so le tista divja odlagališča, ki so bila prevelik zalogaj za ekipe ali pa je bil teren nedostopen ali prenevaren. Še posebno žalostno je, da je v Občini Trebnje največje divje odlagališče na Dolenjskem. To divje odlagališče se nahaja v gozdu, na občutljivem kraškem terenu, v globoki kraški vrtači, na parceli št. 730, pri Malem Gabru, v Krajevni skupnosti Veliki Gaber. Veliko prepadno kraško vrtačo so povzročitelji zasvinjali s kosovnimi, gradbenimi, komunalnimi in nevarnimi odpadki, vseh vrst in oblik. V tej globoki in lepi naravni vrtači, ki jo je narava oblikovala na milijone let, je vsega skupaj okoli 500 kubičnih metrov raznih odpadkov, med njimi je tudi okoli 50 odvrženih avtomobilov in posode z nevarnimi kemikalijami. Človek enostavno ne razume, zakaj povzročitelji to počenjajo in zakaj tako grobo zastrupljajo naravo, rodovitno prst, podtalnico pitne vode, še posebno pa sami sebe in druge ljudi! Vse to dobimo nazaj na krožnik ali v kozarec v obliki kontaminirane hrane in pijače!

Vsem udeležencem prostovoljne akcije Očistimo Občino Trebnje se v imenu Občine Trebnje iskreno zahvaljujemo!

Jože Povšič

Galerija

Na zbirnem mestu Gasilni dom Trebnje se je zbralo 251 udeležencev akcije. Očistili so 11 divjih odlagališč in pobrali 145 m3 odpadkov.
Akcije Očistimo Občino Trebnje sta se udeležila tudi župan Alojzij Kastelic in podžupan Jože Povšič, ki sta bila hkrati tudi občinska organizatorja akcije.
Krajani Hudej na čiščenju zelo onesnaženega gozda v okolici Hudej.
Krajani Račjega Sela in Mrzle Luže so pripeljali pobrane odpadke na deponijo Globoko.
Del največjega divjega odlagališča na Dolenjskem, pri Malem Gabru.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava