Vaša zgodba: Defibrilator tudi krškim poklicnim gasilcem

15.4.2010

Foto: arhiv

Foto: arhiv

Poklicna gasilska enota Krško se je v torek, 13.04.2010, v Slovenski filharmoniji v Ljubljani udeležila svečanosti ob 15-letnici delovanja Združenja slovenskih poklicnih gasilcev, ki so se je udeležili poklicni gasilci iz vse Slovenije ter veliko drugih visokih gostov. Po uvodnem nagovoru Janija Podrepška, predsednika Združenja, je prisotne pozdravil mag. Boris Balant, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje.

Slavnostna govornica je bila dr. Ljubica Jelušič, članica Vlade RS in ministrica za obrambo. Pohvalila je delo Združenja in v svojem nagovoru dala poklicnim in prostovoljnim gasilcem veliko spodbudo za nadaljnje delo.

Ob tej priložnosti je Združenje slovenskih poklicnih gasilcev podelilo tudi plakete Združenja in medalje za hrabro dejanje. Medalje za hrabro dejanje so prejeli: Rok Stiplovšek in Iztok Vaš iz Poklicne gasilske enote Celje, Milan Petrca iz Centra požarne varnosti Domžale ter Marko Bezjak iz Javnega zavoda za zaščito in požarno reševanje iz Maribora.

Vrhunec svečane prireditve je bila podelitev prvih 9 avtomatskih defibrilatorjev iz velike humanitarne akcije Združenja »Avtomatski defibrilatorji rešujejo življenja«, katerega je prejela tudi Poklicna gasilska enota Krško. Nekateri gasilci Poklicne enote so opravili tudi že usposabljanje za uporabo defibrilatorja. Po oceni strokovnjakov v Sloveniji umre zaradi nenadnega zastoja srca več kot 2000 ljudi letno, torej 10 krat več kot v prometnih nesrečah. V teh kritičnih trenutkih je nudenje prve pomoči pred prihodom reševalcev ključnega pomena in tako vsaka zamujena minuta zmanjša možnost preživetja za 10%.

Poklicni gasilci, kot tudi prostovoljni, predvsem pa gasilske enote širšega pomena, posredujejo v Republiki Sloveniji pri nesrečah v cestnem prometu in raznih zahtevnih tehničnih intervencijah, pri katerih se soočajo z lažje in težje poškodovanimi ponesrečenci. V večini primerov pridejo prav gasilci na kraj nesreče - pred reševalci, zato je njihova naloga reševanja zelo zahtevna. V omenjenih primerih morajo biti gasilske enote opremljene z ustrezno opremo, kamor sodi tudi avtomatski defibrilator. Še posebej je to pomembno v oddaljenih krajih, kjer je odzivni čas reševalcev občutno daljši.

Mreža avtomatskih defibrilatorjev, s katerimi bodo rokovale gasilske enote, bodo lahko tako močno povečala stopnjo preživetja tudi do 75%. V Sloveniji namreč z opremljenostjo AED-jev močno zaostajamo za razvitimi evropskimi državami (le 5% gasilskih enot je v RS opremljeno z tovrstno opremo). Želje in cilj Združenja slovenskih poklicnih gasilcev je opremiti in usposobiti vse poklicne gasilske enote in prostovoljne gasilske enote . Razširjena mreža AED-jev pomeni večjo varnost vseh nas.

Joško Žvar
poveljnik direktor PGE Krško

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava