Ob jubileju očeta Speče lepotice dobrodelna prireditev

4.4.2010

Ob jubileju očeta Speče lepotice dobrodelna prireditev

3. aprila leta 1930 se je v Gabrovki rodil Marko Marin, častni občan občine Trebnje in častni krajan krajevne skupnosti Mirna ter zasluženi profesor. Človek, humanist, ki je s svojim znanstvenim in umetniškim delom zaznamoval ne samo domovino, ampak širši evropski prostor. Mirnčani ga poznajo po njegovem skoraj pol stoletja dolgem boju z ruševinami gradu Mirna, ki je v zadnjih letih dobil večji del podobe izpred druge svetovne vojne.

A ledino je prof. Marin oral tudi na področju umetnostne in gledališke zgodovine. Po diplomi iz gledališke režije se je preizkusil kot režiser. Šest let je skupaj z mladimi igralci gojil ustvarjalno gledališče in zasledoval lasten umetniški cilj v okviru Odra mladih v Kopru. Nato se je zaposlil na univerzi, se pri tem strokovno izpopolnjeval v Parizu, bil dve obdobji stalni delegat Jugoslavije v Fédération Internationale pour la Recherche Théâtrale (FIRT) in član dveh njenih delovnih organov v Benetkah in na Dunaju. Predaval je na univerzah v Leipzigu, na Dunaju in v Barceloni, neprecenljive so njegove raziskave jezuitskega gledališča, Škofjeloškega pasijona in ruških verskih iger. Na znanstvenem področju je vseskozi deloval interdisciplinarno na področjih gledališke ikonografije, scenografije, kostumografije, režije in igralske umetnosti.

Ob njegovem visokem jubileju mu KS Mirna pripravlja poseben dogodek ... Dobrodelno prireditev, ki jo bodo sooblikovali domači kulturni ustvarjalci in študenti ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je profesor dr. Marin kot diplomirani umetnostni zgodovinar in gledališki režiser predaval tudi še po svoji uradni upokojitvi.

Prireditev bo prihodnjo soboto, 10. aprila 2010, ob 19. uri v športni dvorani pri osnovni šoli Mirna. Dobrodelna prireditev ima en sam cilj: podariti dr. Marinu ob njegovem jubileju nekaj posebnega, hkrati pa zbrati sredstva za nadaljnjo obnovo gradu Mirna, za prebujanje Speče lepotice.

"Mirnska graščina je imela pred požigom sijajno ogrlico na notranji strani obzidja, ki jo je krasilo okrog 50 biserov, sestavljenih iz čudovitih stebriščnih sistemov, in videti je bilo, kakor da je ovešena z ogrlico dragocenih dragih kamnov, ki so jih obesili tej lepotici okrog vratu. Zgodilo se je, da je postala žrtev vojaških spopadov v Mirnski dolini in požar jo je spremenil v prah in pepel. Nekje v globoki zavesti ljudi pa je tlelo upanje, da morda na dnu groblje, v katero se je graščina sčasoma spremenila, vendarle še čaka na koga, ki jo bo izkopal iz globin nasutega pepela, požganine in ruševin. Zgodilo se je to, kar so ljudje na tihem upali in pričakovali: našli so jo in jo počasi prebujajo," zgodbo o tem, od kod ime in kaj metafora pomeni obiskovalcem razloži dr. Marko Marin, mirnski graščak.

Petra Krnc

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

4.4.2010Oceni slovenka 

Marko Marin je lahko za vzgled vsem ljudem na tem krutem svetu.

5.4.2010Oceni  dolenjka 

G. Marku iskrene čestitke, želim mu še veliko zdravih let. Strinjam se s komentarjem slovenke. Po njem bi se morale zgledovati vse naše vlade, tako predhodne, sedanja in bodoče.

5.4.2010Oceni Marija 

Strinjam se s slovenko in dolenjko, a dodajam: svet bo dober toliko, kolikor sem dobra(er) jaz. Gospod Marin se ne ozira na vlade.., ampak preprosto deluje iz lastnih vzgibov. Vsak izmed nas lahko v svoji okilici naredi, da bo svet lepši, boljši. Za to ni treba velikih besedi, temveč delo po svojih zmožnostih in talentih. Če pa uperimo prst v drugega, naj bo drugače, ne bo nikoli drugače. Edina stvar na svetu, na katero lahko vplivam, sem jaz sam. Drugega spreminjat ne moremo. Svet je takšen, kakršnega delam tudi sam.

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto osem in dve: