Uskoška dediščina Bele krajine na RTVS

12.1.2010

S snemanja dokumentarca (foto: Gorazd Končar, RTV SLO)

S snemanja dokumentarca (foto: Gorazd Končar, RTV SLO)

Na 1. programu Televizije Slovenija bo drevi ob 21. uri na sporedu dokumentarni film z naslovom Uskoška dediščina Bele krajine. Film so pripravili ustvarjalci Izobraževalnega uredništva Televizije Slovenija - režiser in scenarist Zdravko Pečenko, direktor fotografije in snemalec Mišo Čadež, montažer Zvone Judež. Strokovni sodelavec in narator v filmu je dr. Marko Terseglav.

Pri nastanku filma so sodelovali številni nastopajoči iz ustanov Bele krajine in njene uskoške dediščine.

Zgodba se osredotoča na uskoke, ki so se pred stoletji naselili v Beli krajini. 

Po porazu srbske vojske na Kosovem polju leta 1389 so Turki zasedli srednjeveško Srbijo in zatem še Bosno. To je sprožilo številne valove beguncev, ki so se umikali pred Turki prek Bosne in Hrvaške. Del beguncev se je naselil v 15. in zlasti v 16. stoletju tudi v Beli krajini, robnem območju tedanje Kranjske. Med begunci – uskoki – so bili tako katoliki, grkokatoliki in pravoslavci, na katere se osredotoči zgodba filma. Prav zanje je značilno, da so skozi stoletja ohranjali svojo vero, jezik, navade, šege in običaje ter plesno in pesemsko izročilo, ki je še danes del bogate kulturne zakladnice Bele krajine in njene uskoške dediščine.

Galerija

S snemanja dokumentarca
Uskoki (foto: RTV SLO)
Uskoška dediščina Bele krajine na RTVS

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (12)

13.1.2010Oceni milko 

Zelo lepa in poučna oddaja.V vsem se strinjam razen mogoče o tem da so med uskoki tudi bili grkokatoliki.Grkokatolicizem med večinoma pravoslavnimi Srbi začne z tim,unijo za časa avastrijske carice Marije Terezije,zelo dobro jo opisuje dr.Dušan Kašić v knjigi Marčanska unija.Unija je zajela območje Žumberka,sedež imajo v Križevcih na Hrvaškem.

5.2.2010Oceni Ilija Stipanovič 

Kje bi dobil knjigo: Dušan Kašić: Marčanska unija LP Stipanovič, 041 786 342

5.2.2010Oceni gledalka 

Ta dokumentarni film lahko najdete na spletni strani Televizije Slovenija www.rtvslo.si in si ga tudi shranite.

22.4.2010Oceni monika 

Obstajajo tudi programi izletov:... "po sledeh Uskokov".. ODLIČNI! info pri "Božotu" v Retro Baru Metlika

21.3.2011Oceni zika 

to!do tokia!!!

21.3.2011Oceni zika 

to!do tokia!!!

22.3.2011Oceni občan 

Kje je pa slovenska dediščina Bele krajine, saj bomo Slovenci kmalu manjšina v lastni pokrajini ? Slovensko kulturno dediščino poizkuša občasno ohranjati le folklorna skupina Dragatuš. Ostala BK folklora pa je le posnetek hrvaške in srbske folklore.

22.3.2011Oceni iva 

Občan, to vse smo mi, Belokranjci, če se strinjaš ali ne: Slovenci, Uskoki, Romi, če ne bi bilo vojne bi bili tudi Kočevarji... to je naše bogastvo, raznolikost. Vsi ti ljudje imajo pravico zemljo gazit, ne le ti.

22.3.2011Oceni občan 

Slovenci imamo le eno matično domovino, državo Slovenijo, za to moramo za njo tudi skrbeti. Poraja se že vtis, da bi hoteli biti vsi prišleki nacionalna manjšina, kasneje tudi s posebno pravico do udeležbe v oblasti. Takšen primer je predlog zakona o RTVS.

22.3.2011Oceni iva 

Občan, zelo rada imam svojo domovino, toda če nek narod (Uskoki, Romi...) živi tukaj že več stoletij, je tudi to njihova edina domovina, kajne. druge nimajo. Nenazadnje smo tudi mi prišli nekje od Karpatov. Bodimo strpni, radi se imejmo in spoštujmo človeka, saj bomo šli enkrat vsi skupaj v Krtovo domovino.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava