Zakaj Kurbine drage?

7.1.2010

Kažipoti so delo Franca Janeža (foto: V. Kukman)

Kažipoti so delo Franca Janeža (foto: V. Kukman)

Ali ste že slišali za Kurbine drage? Belokranjci, vsaj tisti malo starejši, smo slišali za te vrtačaste, z gozdom porasle parcele, ob gozdni cesti  iz Vrčic proti Mirni gori. Nekateri tudi točno vemo, kje se nahajajo. Če boste kdaj šli po tej cesti, bodite  pozorni na veliko leseno znamenje, ki opozarja na bližino orjaške bukve, stare kar 260 let, v bližini se nahajajo tudi Kurbine drage.

Za časa Kočevarjev pa te ceste še ni bilo, skozi te drage je vodila pot, ki je bila bližnjica za Semič. Nekateri premožnejši Kočevarji iz teh vasi so namreč imeli v Kotu pri Semiču svoje vinograde, kamor so hodili delat, ali pa so hodili po tej poti v Semič po drugih opravkih. Ime Kurbine drage je tudi vpisano v kataster, pa tudi na nekaterih topografskih kartah podrobnejšega formata zasledimo to poimenovanje.

Kako je nastalo to ime, mi je bila dolgo uganka. Pred dnevi pa sem se pogovarjal z upokojenim gozdarjem gospodom Francem Janežem, ki je odličen poznavalec teh terenov , pa tudi živa enciklopedija naravoslovja in vsega, kar je povezano z gozdom. Razlaga pa je naslednja: Po izselitvi Kočevarjev iz vasi, ki so bile v neposredni bližini teh drag, so kočevarska poimenovanja poslovenili. Tako je Stockendorf postal Planina, Sporeben Ponikve, Kletsch Kleč, Mittenwald pa Sredgora. Prav tako so bila poslovenjena tudi druga imena iz kočevarščine, res da nekatera bolj, druga manj dobesedno in logično. Tudi te drage, o katerih pišem, so imele svoje kočevarsko ledinsko ime.  Včasih so se imenovale Fräulein teile , kar so poslovenili v »Gospodičnini deli«. To pa je bilo zelo težko izgovorljivo, kar poizkusite sami. Zakaj so potem ime spremenili v Kurbine drage? Da ga bi v skladu s takratnim sistemom preimenovali v »Tovarišičine drage« je bilo ravno tako brezpredmetno, saj je to izgovoriti še težje. Gospodične in gospe pa so imele v tistih časih kar negativen prizvok, za nekatere so bile to takrat kar »kurbe« . Tako je še samo kratek korak, da je nastalo ime Kurbine drage, ki se je hitro prijelo in tako postalo tudi uradno vpisano. Takšno je tolmačenje gospoda Janeža.

Gospod Alojz Rogelj iz Srednje vasi je prav tako dober poznavalec zgodovine Kočevarjev in od njega sem tudi izvedel za kočevarsko ime teh presnetih drag. Njegova zgodba pa je malo drugačna. Ni mu prav, da so temu predelu nadeli tako žgečkljivo ime, saj se »Gospodičnini deli« kljub malo težji izgovorljivosti kar lepo sliši in je to tudi pravi prevod. Da pa so nadeli to ime, pa je po njegovem mnenju zaradi tega, ker so tam mogoče kdaj zalotili kakšen radoživi parček, ki se je vračal iz vinskih goric …Tudi Kočevarji so bili krvavi pod kožo, kriva pa je bila po našem moškem šovinizmu seveda ženska …

V Črnomlju v  nekem gostinskem lokalu so na steni obešene stenske ure, ki prav tako kot na mednarodnih letališčih, ki kažejo trenutni čas v svetovnih prestolnicah, le te kažejo čas v posameznih predelih Bele krajine. Tako lahko zvemo, koliko je trenutno ura v viniški republiki, tribučko-adlešičkem okolišu, v poljanski dolini, pa tudi v Kurbinih dragah pod Mirno goro. Avtor te izvirne postavitve nam je na hudomušen način hotel povedati, kako raznolika je ta naša deželica belih brez, tako se v vsakem kraju meri »drug čas«.

Gospodičnine dele pa le kdaj obiščite, niso tako daleč, lokal s temi zanimivimi urami pa tudi, nahaja se med Črnomljem in Kanižarico. Pa ne hodite tam samo na ure gledat, tudi popijte kaj…

Tekst in fotografije
Vinko Kukman

Galerija

Koliko je ura v Kurbinih dragah
Kažipoti so delo Franca Janeža
Marsikaj bi vam znala povedati
Mejnik
Nebo nad Kurbinimi dragami
No pa stopimo v te presnete drage
Včasih Kočevarji, danes pohodniki
Rumeno in belo
Sonce je pokukalo v Kurbine drage
Zasnežene Kurbine drage
Stara Kočevarska pot
Kažipot v Kurbine drage
Prošnja orjaške bukve
Orjaška bukev v zimski preobleki
Kar vitalna sem za svoja leta
Kažipot k orjaški bukvi
Dobro jutro

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (27)

7.1.2010Oceni pohodnica 

G. Kukman, Kurbine drage pa le niso taka skrivnost, le iz Vrčic je trba iti na Planino in naprej na Mirno goro. A ja, pa malo je treba opazovati napise na tablah.

7.1.2010Oceni pohodnik 

Pohodnica, saj ni poanta članka v tem kje so Kurbine drage, ampak kako je nastalo ime...

7.1.2010Oceni senca 

Spoštovana pohotnica, ups... pohodnica, ob priliki Vam lahko razkažem Fräulein teile:).

7.1.2010Oceni Jože 

Odličen članek, čeprav še zdaj ne vemo, katera verzija je prava, jaz se nagibam k prvi. Že dalj časa spremljam članke avtorja Vinka, dobre fotografije ima. Pa kdo je Vinko, mi lahko kdo to pove.?

7.1.2010Oceni maj 

Zanimivo, kako so kar na hitro poslovenili kočevarska krajevna imena. Zakaj so pa Gratz pohrvatili v Gradac namesto da bi ga poslovenili v Gradec, pa verjetno še vedno ni jasno. V zadnjem času so prisotne tudi težave z imenom Pusti Gradec, saj ga nekateri želijo pohrvatiti v Pusti Gradac. Kakor je videti je pri gozdarjih prisotna nacionalna zavest, drugot pa je pa očitno ni. Žalostno za našo samostojno državo Slovenijo.

7.1.2010Oceni Borut P. 

Zanimiv prispevek. Hvala g. Vinko. Ste pa vedno aktivni tudi v najhujšem snegu in mrazu - pohvalno. Imate toliko dopusta, je šef razumevajoč ali ste že v penziji? @ Jože: Vinko je preprost gospod, stanujoč v Črnomlju, mlad nekaj čez Abrahama, član Fotokluba Črnomelj in predvsem velik ljubitelj narave in pohodništva ter jamarstva (upam, da še vedno). Spozna se in kaže zanimanje tudi za zgodovino domačih krajev in njihovih običajev in jo kot kaže tudi tukaj, vedno pridno raziskuje in dognanja širokodušno posreduje naprej. Na mnogih odmevnih prireditvah v Beli krajini ga je mogoče srečati med obiskovalci z nahrbtnikom in fotoaparatom v rokah. Lahko pa še sam napiše kaj o sebi. ;)

8.1.2010Oceni planinka 

Z veseljem vsak dan obiščem portal lokalno, ter preberem vse prispevke s področja Bele krajine, posebej pa slike in prispevke g. Vinka. Za ljubitelje narave so njegove fotografije prava poslastica. Z zapisi in posnetki dogodkov nas spomni na pretekla leta, lepe in slabe dogodke in skrbi, da le-ti ne potonejo v pozabo. Vinko, le tako naprej.

8.1.2010Oceni bojan 

G.Vinko, še črnomaljski župan vam bo hvaležen, ker tako lepo opisujete naravo okoli Mirne gore; število obiskovalcev se zna krepko povečati ob tako lepih posnetki narave, ki je vse preveč neznana na senčni strani Gorjancev oz. Podgorju.

11.1.2010Oceni janez 

Pa bo trba res enkrat it te drage pogledat

12.1.2010Oceni optimist 

Vse pohvale si zasluži srčni gozdar Franc Janež kot velik poznavalec in ljubitelj narave. MAJU pa želim povedat, da je že Valvazor zapisal Pusti Gradec. Potem so ga iz neznanih vzrokov preimenovali v Pusti Gradac in danes je ta lepa vas zopet Pusti Gradec.

začetnapredhodna Stran: 1/3naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava