Niso vsi samski osamljeni

6.1.2010

Zakonski in družinski inštitut Novo mesto najdete v stavbi nasproti garažne hiše.

Zakonski in družinski inštitut Novo mesto najdete v stavbi nasproti garažne hiše.

Zakonski in družinski inštitut Novo mesto pripravlja tako imenovano Skupino za samske. Potekala bo v prostorih na Ulici talcev 2 (1. nadstropje) in sicer vsak drugi torek in četrtek od 16. do 18. ure. Skupina bo zaprtega tipa, vključitev vanjo pa je mogoča le s predhodno prijavo in po opravljenem individualnem pogovoru z voditeljico. Ker je število mest omejeno in če vas zadeva mika, se še lahko prijavite do petka (8. januarja).

''Samota je nekaj potrebnega. Po napornem dnevu je prav, da nekaj trenutkov namenimo sebi in da v miru razmislimo o minulih dogodkih. Lahko pa je samota tudi zelo boleča in brezizhodna. Sprašujemo se, kaj je z nami narobe in ne najdemo pravega odgovora, ki bi nam dal razumljiv pogled za nazaj in varno pot naprej. V takšni stiski se počutimo še bolj sami in nerazumljeni in stiska se samo še povečuje.'' Tako nam je med današnjim obiskom začela pripovedovati zakonska in družinska terapevtka Lucija Smerdel, ki bo skupino vodila. 

V nadaljevanju je Lucija predstavila delo v skupini in povedala, da bodo najprej razčistili razliko med samskostjo in osamljenostjo. Po njenih besedah je samskost stan. Nekdo se odloči za samskost in to je treba spoštovati. ''So ljudje, ki so povsem zadovoljni s samskostjo, saj imajo dovolj socialne mreže, imajo svoje konjičke in še marsikaj, so pa spet drugi, ki pa so osamljeni in čutijo veliko potrebo po nekom ob sebi,'' je razlagala Lucija Smerdel in dodala, da je zlasti ob praznikih, kakršni so ob koncu leta, osamljenost še posebej izražena. Ljudje tedaj še bolj močno začutijo, da so sami in da pravzaprav nikomur ne pripadajo.

Osamljenost ni bolezen, je stanje, ki pa lahko človeka hudo utrudi. Posameznik se obremenjuje s svojo samostjo in to obremenjenost prenaša tudi na službo in druge svoje dejavnosti. ''V okviru skupine bodo obiskovalci prepoznavali svoj jaz in ponovno vzpostavili zdrav odnos s seboj, okrepila se jim bo samozavest, bolj bodo zaupali vase in še marsikaj, med drugim bodo dobili odgovor, zakaj čutijo, kar pač čutijo. Na kratko povedano, trudili se bomo, da bodo na glas povedali, kaj čutijo, in da bodo spoznali, da je osnova vsega dobra komunikacija,'' je sklenila Lucija. 

Verjetno ga ni med nami, ki se ne bi kdaj zatekel tudi v svoj sanjski svet. Priznajte, da je prehod nazaj v realnost, milo rečeno, vse prej kot prijeten. Je pa umik v svoj svet tudi dobrodošel, če s tem umikom zadovoljimo nekatere svoje potrebe. Pozitiven umik v svoj svet je tudi branje knjig, ogled filma, sprehod v naravi ...

Vse to nam je pripovedovala voditeljica Skupine za samske. Mi smo dodali, da je knjigo res dobro brati v miru in sami, v kino, v naravo ali pa na kavico (lahko tudi pivo) pa je lepše iti vsaj v dvoje in čebljati, pa čeprav o neumnostih. Še lepše pa je imeti prijatelja ali prijateljico in mu zaupati. Prav neverjetno hitro minejo problemi.

Žal je mnogo ljudi, ki si enostavno ne morejo pomagati in takšni bi se morali pridružiti skupini. Za dve uri boste sicer odšteli 15 evrov, ki pa nikakor niso stran vrženi. Razmislite in se prijavite (07 332 11 33), svet se vam lahko spremeni samo na bolje. 

Zvočni zapisi

Pogovor z Lucijo Smerdel

Galerija

Lucija Smerdel
Niso vsi samski osamljeni
Niso vsi samski osamljeni
Niso vsi samski osamljeni

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

7.1.2010Oceni Ana 

Super, to rabimo! Le tako naprej!

Komentiraj prispevek

Uporabniško Ime

e-Naslov

Vaš komentar

Izračunajte vsoto pet in osem: