Trenerji AK Krka o sezoni in slabih pogojih treninga

4.10.2009

Slavko Malnar (vir vseh fotografij: AK Krka)

Slavko Malnar (vir vseh fotografij: AK Krka)

O rezultatih atletov Atletskega kluba Krka Novo mesto smo poročali čez celo leto. Kako pa svoje atlete doživljajo njihovi trenerji in kako se je atletska sezona zaključila ter kakšni so cilji za naslednjo sezono pa so povedali:

Slavko Malnar, trener tehničnih disciplin in mnogoboja. je letošnjo sezono opredelil malo bolj kritično. V letu 2009 je bilo po njegovih besedah realno pričakovati naslednje nastope na večjih tekmovanjih: Blaž Brulc in Jaka Žulič na Svetovnem mlajšem mladinskem prvenstvu in EYOF-u, nastopil je Jaka Žulič v metu diska. Tadej Hribar pa je imel možnost nastopa na Evropskem prvenstvu mlajših članov ter Univerziadi, nastopil je na Univerziadi.

V reprezentancah Slovenije je nastopilo 11 posameznikov, ki trenirajo pri Malnarju v različnih starostnih skupinah. To so pri pionirjih David Kastrevc (krogla,kladivo), Matic Režek (kopje) in Ahac Moretti (višina), mlajši mladinci Blaž Brulc (100m, 4x100m), Jaka Žulič (disk) in Kristjan Vodopivec(4x100m), starejša mladinca Martin Gašper (disk) in Klemen Bučar (kopje), mlajši član Tadej Hribar (disk) ter člana Igor Primc (disk) in Simon Blatnik (deseteroboj)

»Na prvenstvenih tekmovanjih so osvojili atleti nekaj več kot 80 medalj (vse kategorije in discipline). Drži pa, da Blaž Brulc in Kristjan Vodopivec nista popravila osebnih rekordov na prostem, kar je za vsakega trenerja slaba novica (ter še eno dekle, ki pa ni trenirala niti približno zadovoljivo). Ekipno pri mladincih in članih nismo uspeli zmagati, kar prav tako zame ni zadovoljiv rezultat, vendar pa v resnici nisem mogel vplivati na boljši izid. Vzeto v celoti se verjetno zdi, da je bila pretekla sezona uspešna, sam pa bi jo ocenil kot slabšo od pričakovanj oziroma želja,« je sezono ocenil Malnar.

Andrej Jeriček, trener za šprinte in skoke, je povedal: »Lahko rečem, da smo z ekipo atletov v letošnji tekmovalni sezoni naredili kar nekaj kvalitetnih tekmovalnih rezultatov, tako pri tekmovanjih na državnem nivoju kot na področju reprezentančnih in mednarodnih tekem. Seveda pa je obilica odličnih rezultatov mogoča samo ob podpori zunanjih sodelavcev, ti pa tvorijo tim ljudi, ki je vsak po svoje prispeval delček k uspehu posameznikov iz ekipe. Naj omenim le nekatere, s katerimi smo sodelovali preko cele pripravljalne in tekmovalne sezone: dr. Vedran Hadžič - zdravnik, dr. Nika Pušenjak - psihologinja, Matjaž Bučar - maser, Borut Škedelj - maser, fizioterapevt, Khalid Nasif - kinezioterapevt, Slavica Bajuk - fizioterapevtka, Jadran Strgaršek - maser, Lenka Sotelšek – hipnoterapevtka, ... To so le nekateri, ki bi jim lahko rekli stalni sodelavci, medtem ko smo občasno sodelovali tudi še z nekaterimi ostalimi specialisti.«

»Že iz vseh zgoraj navedenih imen je razvidno, da kot trener nisem deloval zgolj na stadionu, temveč sem bil skupaj z ekipo atletov zelo dejaven tudi izven stadiona kot takega. Vse to je obrodilo odlične rezultate, ki smo si jih pred začetkom sezone zastavili, in lahko rečem, da smo cilje, ki so se zdeli skoraj nerealni, v celoti izpolnili, nekatere pa morda celo presegli. Vodilno mesto v ekipi, ki sicer zajema 9 atletov mladinske in članske kategorije, pa vsekakor zasedajo Gregor Kokalovič, Mateja Drobnič in Martin Gradišek, vsi trije člani, ki so z rezultati vsak v svoji disciplini dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske atletike, in ne samo to, vedno vidnejšo vlogo igrajo tudi v mednarodnem in Evropskem merilu,« pravi Jeriček.

Posebej je ocenil še vsakega od omenjenih treh atletov:

Gregor Kokalović, sicer absolvent Fakultete za kemijsko tehnologijo, je morda za mnoge presenečenje sezone. Vendar vsi, ki spremljajo slovensko atletiko, vedo povedati, da Gregor iz leta v leto napreduje v kvaliteti in na rezultatski listi. V končani sezoni pa je enostavno prišlo do preboja in spoznanja, da prihaja mlad atlet, ki je sposoben zamenjati najboljše slovenske šprinterje z Maticem Osovnikarjem na čelu, saj enostavno ni prepustil niti ene zmage v teku na 200 m svojim sotekmovalcem, medtem ko ima v teku na 100m še precej rezerve in nedorečenega predvsem v štartnem pospešku, vendar je kvaliteta na njegovi strani. Na finalu Atletskega pokala Slovenije v Velenju je Gregor zabeležil zmago tudi v šprintu na 100m in premagal celotno konkurenco z Osovnikarjem na čelu. Kako prav imam, pove tudi točkovanje Mednarodne atletske lige za veliko nagrado Vzajemne, kjer je Gregor najviše uvrščen šprinter, torej so za njim zaostali tudi udeleženci iz sosednjih držav in vsi slovenski šprinterji, vključno z Osovnikarjem. Svojo kvaliteto pa je Gregor pokazal tudi v mednarodnem okviru, in če naštejemo le nekatere: nastop na Evropskem pokalu Bergen - Norveška, uspešen nastop na Univerzijadi v Beogradu, Sredozemske igre v Pescari kjer je v finalnem teku na 200m zasedel 7 mesto,…

Mateja Drobnič, absolventka Fakultete za šport v Ljubljani, se v svoji specialni disciplini skoka s palico po hudi poškodbi rame počasi, a uspešno in zanesljivo vrača na tekmovalna prizorišča. Žal je dolgotrajna poškodba pustila kar nekaj posledic, s katerimi smo se ukvarjali praktično skozi celo pripravljalno obdobje. Kljub vsemu pa je za Matejo uspešna sezona, v kateri je osvojila naslov državne prvakinje, dobro nastopila na nekaterih mednarodnih tekmovanjih ter se z uspešnim nastopom na Univerzijadi v Beogradu ponovno povzpela na visoko mednarodno sceno, kjer je nekoč pred poškodbo že bila. Vse našteto je pač znamenje, da še ni rekla zadnje besede in je potrebno nanjo v prihajajočih letih še resno računati.

Martin Gradišek je praktično nova oseba in vsekakor uspešna poživitev v slovenskem troskoku. Sicer je s pravim treningom začel relativno pozno, pri 20 letih, vendar resno prodira s svojimi rezultati v ospredje. Tako ga za preteklo sezono lahko imenujemo »drugi troskokaš« Slovenije, saj je na državnem prvenstvu in na Atletskem pokalu Slovenije osvojil drugo mesto. Da z njim lahko resno računamo, pove tudi podatek, da se je z osebnim rekordom v pretekli sezoni (14,96m) približal (kot pravijo troskokaši) »magični meji troskoka« – 15.00m. Glede na že dosežene rezultate, dosedanjemu napredku in kratkemu stažu treniranja, bo Martin tudi v prihodnosti krojil vrh slovenskega troskoka, samo vprašanje časa pa je, kdaj se bomo podali na pot mednarodne scene.

»Poleg že zgoraj naštetih v moji skupini šprinterjev in skakalcev trenira še šest mlajših atletov, ki bodo ob pridnem delu v prihodnjih letih še močno napredovali. Delam tudi z 11- člansko ekipo mladih, perspektivnih atletov. Ta skupina se neprestano povečuje, saj je interes za tovrstno dejavnost v Novem mestu očitno zelo velik. Tudi ti mladi atleti so poželi svoje prve uspešne rezultate na domačih tekmovanjih. Imena, kot so Jana Medle, Klara Mihina, Kaja Murn, Luka Keserič in Saša Kmet, so vsekakor imena, o katerih bomo v slovenski atletiki še slišali. Vsi so sicer mladi atleti, ki pa so vsak v svoji disciplini in kategoriji že krojili vrh slovenske atletike. Morda velja pri tem izpostaviti Sašo Kmet, ki je na državnem prvenstvu za pionirje postala lastnica državnega rekorda v metu žogice,« pravi Jeriček in nadaljuje s pričakovanji za novo sezono: »Če se ozrem še malo v prihajajočo sezono, mi je predvsem cilj nadaljevati z dosedanjim delom v omenjenih skupinah. Želim si, da v čim večji meri izpolnimo zastavljene cilje, in s tem upam, da se bomo skupaj veselili izpolnjenih norm in nastopov na Evropskem prvenstvu za člane in članice konec julija 2010 v Barceloni. Žal pa se bomo ponovno soočili z enim od osnovnih problemov, kje in kako trenirati preko zime, v osnovnem pripravljalnem obdobju. Ker v Novem mestu in okolici ni primerne dvorane, smo prisiljeni del treningov izpeljati na stadionu, pri temperaturah pod lediščem, dva do tri-krat tedensko pa smo prisiljeni se voziti na treninge v Ljubljano ali Celje. To pa vsekakor niso pogoji za kvaliteten, vrhunski trening. Želimo si in močno upamo, da se bodo ti pogoji v čim krajšem času tudi uredili. Na koncu pa bi se rad zahvalil še vsem, ki tovrstne trenažne procese podpirajo tudi s finančne plati. Čeprav morajo atleti marsikaj dodati tudi iz svojega žepa, pa brez prispevka matičnega kluba AK Krka in Tovarne zdravil Krka vsekakor ne bi bilo mogoče izpeljati programov.«

Mario Mohorović, trener za dolge proge in krose, o minuli sezoni pravi: »Treniram Majo Mohorović in Boštjana Hočevarja. Oba sta študenta ljubljanske univerze. Maja je absolventka geodezije, Boštjan je drugi letnik prostorskega planiranja nepremičnin in prvi letnik gradbeništva. Zaradi študijskih obveznosti ne uspeta trenirati več kot šestkrat tedensko. Najboljši rezultati, ki sta jih dosegla pa so: Boštjan Hočevar - 2.mesto na državnem mlajše članskem prvenstvu v teku na 3.000m in 5.000m ter sodelovanje v Mlajše članski reprezentanci Slovenije v krosu in na stezi in Maja Mohorović – 2.mesto na Državnem članskem prvenstvu v teku na 1.500m in 3.000m.«

O ciljih, ki so si jih zastavili v naslednji sezoni, pa Mohorović sporoča: » Za Boštjana pričakujem naslov državnega prvaka pri mlajših članih v dvorani in na odprtem ter nastopi v mlajše članski reprezentanci na Evropskem prvenstvu v krosu in nastop na mlajše članskem reprezentančnem troboju na stezi ter seveda izboljšanje osebnih rekordov. Za Majo pa naslov državne članske prvakinje v dvorani in na odprtem, izboljšanje dolenjskih rekordov v tekih na 1.500m, 3.000m in 5.000m ter izboljšanje osebnih rekordov.

Robert Dragan, trener za teke na srednje in dolge proge, ima glede uspešnosti njegovih atletov deljeno mnenje:

»Mitja Krevs je tekmoval precej nad pričakovanji. Čeprav je s pravim atletskim treningom začel šele februarja (po 18 mesečni odsotnosti) je dosegel 997 točk po madžarskih tablicah v teku na 800m. Paradoks je v tem, da je Mitja v osnovi tekač na 1500m in dlje, vendar se je svojim talentom in delom uspel prebiti celo v krajši disciplini. Med člani in mlajšimi člani je bil vedno med nosilci medalj (na Atletskem pokalu Slovenije in Državnem prvenstvu), je državni prvak med mlajšimi člani na 1500m in državni reprezentant. Trenutno se pripravlja na EP v krosu v kategoriji mlajših članov. Mitja bo v tej kategoriji tekmoval prvo leto, tako da letos dlje kot blizu prve polovice na ciljamo. V naslednji sezoni si želiva zdravja ter rezultate okrog 3:45 na 1500m in 1:49,0 na 800m. S tem bi/bo postal tudi najboljši tekač na srednje proge v Sloveniji, kar je glede na vse omenjeno povsem realen cilj. Močno pa računava tudi na uspešne reprezentančna nastope, čeprav drugo leto žal ne bo EP za mlajše člane, Mediteranskih iger.... Kar se tiče ostalega dela, lahko rečem, da bi si želel, da bi bilo bolje. Mitja Oven je bil vsaj šest mesecev bolan in poškodovan, tako da letos žal ni dosegel veliko. Aleksandra Šmajdek je spomladi dala prednost drugim stvarem, enako velja za Mateja Kastelica, tako da je bilo tudi z njunima sezonama bolj malo.«

AK Krka

Galerija

Andrej Jeriček
Mario Mohorović
Robert Dragan
Slavko Malnar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava