Novomeški atleti v Bergnu, na Dunaju in v Domžalah

22.6.2009

Jože Vrtačič in Gregor Kokalovič v Bergnu (foto: Peter Kastelic)

Jože Vrtačič in Gregor Kokalovič v Bergnu (foto: Peter Kastelic)

V Bergnu na Norveškem je konec tedna potekalo Evropsko ekipno prvenstvo (prva liga), v slovenski reprezentanci pa so nastopili tudi trije novomeški atleti.

V soboto sta nastopila Jože Vrtačič in Gregor Kokalovič in sicer v štafeti 4x100m. Slovenska štafeta v sestavi Boštjan Fridrih, Matic Osovnikar, Jože Vrtačič in Gregor Kokalovič je osvojila 3. mesto s časom 39,82 s.

Včeraj je nastopil še Igor Primc v metu diska in z rezultatom 50,80 m dosegel 10. mesto.

Slovenska atletska reprezentanca je sicer v Bergnu končala na devetem mestu med 12 ekipami (254,5 točke). V elitno superligo so se uvrstile prepričljiva zmagovalka Belorusija (332), Finska (289) in gostiteljica Norveška (279).

Slovenijo je od želenega tretjega mesta v prvi ligi ločilo 24,5 točke, skupno pa je bila 21. v Evropi.

Poleg omenjenih dolenjskih so bili v reprezentanci tudi posavski atleti.

Brežičan Jure Rovan je bil drugi v skoku s palico (5,40 m), prav tako drugi je bil Primož Kozmus, brežiška mladinka Barbara Špiler je bila v svojem prvem članskem nastopu na večjem tekmovanju četrta v metu kladiva (61,99 m).

Rovan, slovenski rekorder v skoku s palico, je predse izpustil le Nizozemca Roberta Jansena (5,50 m). "Želel sem si zmage, vendar pa je imel Nizozemec več sreče z vetrom. Taktično sem nastop opravil zelo dobro. Na petih metrih, kjer sem začel tekmovanje, sem sicer imel eno popravo, 5,15 m sem izpustil, 5,30 in 5,40 pa sem preskočil prvič. Žal se veter ni obrnil, da bi mi olajšal delo na 5,55 m, kjer sem bil trikrat neuspešen," je menil Rovan.

17-letna Špilerjeva, ki je etos že izboljšala slovenski članski rekord, je precej presegla pričakovanja in slovenski ekipi zagotovila lepo bero točk. Po prvi seriji je bila tretja (57,84 m), nato pa do konca tekme četrta (61,16, 59,02 in 61,99 m). "Nisem si mislila, da bom tako živčna. Toda kljub tehnično slabemu metu sem bila po prvi seriji tretja. To mi je dalo dodatne energije in psihične moči za naslednje mete. Pred tekmo sem mislila, da bom opravila le dva do tri mete, na koncu pa sem se uvrstila v zadnjo serijo najboljše četverice, zato sem zelo zadovoljna," je sijala od sreče Špilerjeve, Kozmus, zlati olimpijec, ki ji je v odsotnosti trenerja Vladimirja Keva dajal nasvete, pa jo je dopolnil: "S tehnično slabimi meti je 'izvlekla' dobre daljave za res lepo uvrstitev. To je velika odlika odličnih športnikov."

Madžar Krisztian Pars, olimpijski podprvak, je s 77,78 m tretjič v sezoni premagal Kozmusa, olimpijskega zmagovalca, v ta troboj pa se je vmešal le še Belorus Pavel Krivicki (77,21 m). "Zaradi novih pravil je bila pomembna taktika. Svoje mete sem prilagajal konkurenci, zadnji met pa sem izpeljal na 'polno', vendar mi tehnično ni uspel. Zato sem zadovoljen, da sem bil drugi in s tem ekipi priboril precej točk. Pars je bil znova premočan v zadnji seriji, vendar mi ni veliko pobegnil," je pojasnil Kozmus.

Tadej Hribar (AK Krka) se je udeležil mednarodnega mitinga na Dunaju. Kljub slabšemu vremenu, Tadej pravi, da mu tudi tokrat veter ni bil naklonjen, se je domov vrnil z zmago. Med osmimi tekmovalci je disk je zalučal najdlje, in sicer 50,88 m daleč.

V Domžalah je ta vikend potekalo Državno mlajše mladinsko prvenstvo. V soboto so zaradi slabega vremena tekmovanje odpovedali in so se po posvetovanju z delegati in klubi odločili, da prvi dan tekmovanja prestavijo na ponedeljek, 22.junij.

Drugi dan je potekal normalno in domov so se atleti Atletskega kluba Krka Novo mesto vrnili s tremi medaljami.

Prvo mesto je zasedel Jaka Žulič v mestu diska z rezultatom 53,11 m, na 200 metrski razdalji je drugi v cilj pritekel Blaž Brulc z rezultatom 22,57 s , David Kostrevc pa je v metu kladiva zasedel 3. mesto z rezultatom 37,44 m.

Atletski klub Krka Novo mesto

Galerija

Jože Vrtačič in Gregor Kokalovič v Bergnu (foto: Peter Kastelic)
Novomeški atleti v Bergnu, na Dunaju in v Domžalah
Nastop Igorja Primca v Bergnu (foto: Marko Vukobrat)
Tadej Hribar na Dunaju
Novomeški atleti v Bergnu, na Dunaju in v Domžalah
Blaž Brulc
Jaka Žulič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava