''Na vasi so otroci in me čakajo''

27.4.2009

V šoli so se poklonili spominu na Ano Gale.

V šoli so se poklonili spominu na Ano Gale.

Sevniška šola s prilagojenim programom za otroke z motnjami v duševnem razvoju nosi ime po učiteljici, ki je prva prevzela posebni oddelek. To je bila Ana Gale, izjemna pedagoginja in vsestranska ustvarjalka.

V tem mesecu mineva 100 let od njenega rojstva in kolektiv šole je skupaj s Knjižnico Sevnica ter občino nedavno pripravil spominsko slovesnost. Med gosti sta bili tudi njeni nečakinji Nina Gale in Anica Perme.

Galetova, rojena v Grosupljem, je odraščala pri sorodnikih v Ljubljani. Pri izbiri študija je pomišljala na likovno akademijo, a prevladala je želja po razdajanju otrokom. ''Na vasi so otroci in me čakajo,'' je zapisala svojo določitev za učiteljišče.

Sevniški otroci so jo dočakali leta 1939. Dodeljen ji je bil takrat  novoustanovljeni oddelek za duševno prizadete otroke. Galetova se je strastno predala posebni nalogi ter postajala znan in priznan pedagog, tako da so k njenim uram hodili po strokovne nasvete študentje in kolegi.

Kmalu po svojem prihodu v Sevnico je ustanovila otroški zborček Saksofončki, režirala je otroške igre in tudi sama igrala.

Svoja hrepenenja in izkušnje je prelivala v poezijo in prozo. Svoje narodnostno zavedanje pa v močno pripadnost osvobodilnemu gibanju in neuklonljivost fašizmu, kar jo je stalo življenja. Domobranci so jo leta 1944 ubili v gozdu blizu rojstnega Grosupljega in več dni je trajalo, da so svojci našli njeno truplo ter ga položili v grob k staršema.

Njena zapuščina - pesmi, proza in likovna dela, kar se je ohranilo preko sorodnikov, je sedaj na ogled na razstavi v sevniški Knjižnici. O njenem življenju govori knjižica Milana Dolgana, ki je izšla leta 1971. Šola Ana Gale Sevnica pa je dala restavrirati njeno violino, ki so jo postavili na častno spominsko mesto v stavbi. ''Zasluga, da je instrument, na katerega je Ana igrala, spet usposobljen, gre našemu rojaku dr. Pavlu Košoroku,'' je povedal ravnatelj šole Franci Novšak.

Galerija

''Na vasi so otroci in me čakajo''
''Na vasi so otroci in me čakajo''
''Na vasi so otroci in me čakajo''
''Na vasi so otroci in me čakajo''
Sara Močnik
Franci Novšak in dr. Pavel Košorok
nečakinji Nina Gale in Anica Perme
restavrirana violina Ane Gale

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava