Med finalisti za evropsko destinacijo odličnosti tudi Kozjanski park

25.3.2009

Med finalisti za evropsko destinacijo odličnosti tudi Kozjanski park

Evropska komisija projekta »European Destinations of ExcelleNce« (EDEN) oziroma Evropske destinacije odličnosti je za letošnjo temo projekta izbrala tematiko Turizem in varovana območja, s čimer želi nadgraditi destinacijo, ki deluje v varovanem območju in je razvila uspešne turistične produkte, ki prispevajo k ohranjanju narave ter hkrati interese prebivalcev in obiskovalcev. Izbirni postopek v okviru projekta EDEN na državni ravni letos izvaja 21 evropskih držav, med njimi tudi Slovenija.

Do roka za oddajo prijav - torej do 3. marca - je na naslov Slovenske turistične organizacije (STO) prispelo devet prijav, v okviru katerih sodeluje skupaj 25 občin. Kot so sporočili iz STO, je strokovna komisija minuli petek na osnovi prijavljenih destinacij in na podlagi kriterijev iz razpisne dokumentacije izbrala tri finalistke, ki so dosegle največ točk. To so destinacije Tolmin, Kobarid (Dežela žive vode), Kozje, Bistrica ob Sotli in Krško (Kozjanski park) ter Solčava (Solčavsko). Komisija bo vse izbrane destinacije obiskala tudi na terenu in nato glede na dodatne kriterije izbrala zmagovalno destinacijo v Sloveniji, ki ji bo podelila naziv in znak "evropska destinacija odličnosti v letu 2009«. Izbrana destinacija bo že druga v Sloveniji, potem ko je bila v letu 2008 za ta naziv izbrana destinacija Dolina Soče.

Kot so še zapisali, bo izbrana destinacija predstavljena na spletnih straneh Evropske komisije in na turistično-informacijskem portalu, prav tako bo zanjo izdelana brošura v štirih tujih jezikih, oktobra letos pa bo zmagovalna destinacija predstavljena še na Evropkem turističnem forumu, kjer ji bo podeljen naziv »evropska destinacija odličnosti 2009«.

Projekt delno financira Evropska unija; je pa tudi že objavlejn razpis EDEN za leto 2009/2010 na temo »Turizem in voda«, na katerega se lahko članice EU in kandidatke prijavijo do 20. aprila letos.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava