Termalno vrtino izkoriščajo za sanitarno vodo

4.1.2009

Vrtina že dobrih 20 let čaka, da bi ogrela srce krških ali kostanjeviških projektantov.

Vrtina že dobrih 20 let čaka, da bi ogrela srce krških ali kostanjeviških projektantov.

Na območju občine Kostanjevica na Krki v Krakovskem gozdu se nahaja izvir  tople vode. Vrtina je bila narejena leta 1986, ko je bila Kostanjevica še krajevna skupnost občine Krško. Od takrat do danes se ni uredilo niti lastništvo funkcionalnega zemljišča okrog vrtine, kaj šele, da bi bili narejeni konkretnejši načrti za izkoriščanje vrelca, ki leži na zemljišču v lasti novomeške škofije. 

Škofija je bolj »gospodarna« in odgovorni za nov Leničev dom, postavljen ob vrelcu, so sklenili 35 stopinj toplo vodo izkoristiti za ogrevanje objekta, čeprav za vrtino nimajo koncesije. Leničev dom je škofija postavila za izvajanje različnih dejavnosti za mlade iz dolenjskih in posavskih škofij.

Ko je Kostanjevica postala samostojna občina, je občinska uprava tri mesece po začetku svojega dela v aprilu leta 2008 sprožila postopek izdelave občinskega prostorskega plana, ki naj bi  območje vrtine predvidel za turistični razvoj. Občina je preko pravne zastopnice sprožila postopek za morebitno pridobitev lastništva funkcionalnega zemljišča ter opozorila škofijo na neprimerno postopanje z vrtino. Škofija po zagotovilu župana Mojmirja Pustoslemška ponuja sodelovanje pri realizaciji občinske namere, da pridobi od države koncesijo za koriščenje vrtine v namene razvoja turizma in da najde investitorja za projekt, ki pa ga je potrebno še pripraviti.

Vrtina je 22 let čakala, da bi ogrela srce krških ali kostanjeviških projektantov.  Ker občina Krško ni nikoli resno prisluhnila pobudam iz Kostanjevice, naj se prouči ekonomska upravičenost za njeno izkoriščanje, je bil med drugim tudi to eden od razlogov, da je želela Kostanjevica svojo občino. Nekateri so v vrtini videli velik potencial za razvoj termalnega turizma in danes županu Pustoslemšku očitajo premajhno aktivnost glede urejanja koncesije in iskanja potencialnih vlagateljev.

Galerija

Leničev dom

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava