Žalni seji v Krškem in Sevnici: ''Življenje je odteklo skozi reko''

7.7.2008

Bojan Šrot je že v petek obiskal prizorišče nesreče.

Bojan Šrot je že v petek obiskal prizorišče nesreče.

Na žalni seji, ki jo je SLS pripravila danes v Kulturnem domu v Krškem, so se od dveh uglednih članov stranke poslovili vidnejši predstavniki stranke, strankarski župani in člani SLS. Predsednik SLS Bojan Šrot je dejal, da se je v teh dneh žalost dotaknila slehernega Slovenca.

Kot je v nagovoru dodal Šrot, se je žalost zarezala v srca članov in članic SLS, saj so bili med pogrešanimi v četrtkovi tragični nesreči na Savi na hidroelektrarni Blanca trije njihovi člani. Pokojnega Kristijana Janca je označil za velikega človeka - veselega, delavnega in skromnega ter strankarskega kolega in politika, pripravljenega pomagati.

"Vzela te je reka, ob kateri si živel." Pot se je končala, ostala pa je vrlina, v SLS pa je Janc pustil neizbrisen pečat, je še dejal Šrot.

Za njim je spregovoril predsednik kluba županov SLS in župan občine Krško Franc Bogovič, ki je povedal, da je življenje odteklo skozi reko. Spomnil se je mladih let, ki sta jih preživela skupaj z Jancem, kasneje pa so se njune poti povezale. Skupaj sta stopila na župansko in politično pot. Delila sta skrbi, pa tudi radost ob skupnih uspehih.

Bogovič je dejal, da je Janc svoje sanje uresničil, saj je bil idejni oče energetskega projekta elektrarn na spodnji Savi, projekta, ki je po njegovi oceni povezal vrhunske sodelavce. Končal je z mislijo, da bodo ostala nekatera vprašanja brez odgovorov, saj je bila usoda močnejša od sanj. Zahvalil se je vsem reševalcem in družinam ponesrečenih, predvsem družinama Janc in Kogovšek, izrekel sožalje.

Nekdanji predsednik SLS Janez Podobnik je žalni zbor nagovoril, da se je četrtkova nesreča zgodila zaradi življenjskega veselja in navdušenja nad uspehom. Srce energetskega podviga na sevniškem je po njegovih besedah bil prav Kristijan Janc, ki je povezal in združil občino. "Bil je predstavnik političnega sloga, ki ga Slovenija tako potrebuje. Bil je politik človek, SLS pa bo nadaljevala njegovo politiko ljudskosti," je poudaril Podobnik.

Kot zadnji govornik je predsednik sveta SLS in vodja strankine poslanske skupine v DZ Jakob Presečnik dejal, da so taki trenutki kot črne sanje. V SLS so izgubili dva dragocena člana - Marjana Kogovška in Kristijana Janca. Janc je po Presečnikovih besedah z iskreno ljubeznijo lepšal dneve družini, na delovnem področju pa se je dokazoval kot ljudski župan. Bil je aktiven in dinamičen, imel je občutek za dialog, ob obilici dela pa je živel v harmoniji z naravo, posebej z reko, ki ga je odnesla v večnost, je povzel Presečnik.

Na žalni seji sevniškega občinskega sveta sevniški kulturni dvorani so se pozno popoldne zbrale družine ponesrečencev v četrtkovi nesreči na Savi, Sevničani in Sevničanke, politiki, župani, javni delavci, predstavniki društev in edina preživela v nesreči, žena preminulega sevniškega župana Kristijana Janca Ana Janc.

Žalna seje so se udeležili tudi premier Janez Janša, predsednik državnega zbora France Cukjati in delegacija DZ.

Zbrane je nagovoril sevniški podžupan Srečko Ocvirk, ki trenutno vodi tekoče županske posle. Ocvirk je dejal, da naj bi bil četrtkov spust po Savi simbolično dejanje ljudi, ki so bili vpeti v sevniške razvojne projekte in v verigo, ki je ta dan popustila. V tragediji, ki ji v Sloveniji ni para, so za vedno izgubili ljudi, ki so zadnja leta zaznamovali življenje Sevnice, je povedal.

Z žalno sejo so želeli počastiti spomin na 13 ljudi, ki so po Ocvirkovem mnenju odšli na višku moči. Ocvirk je dejal, da so preminuli z idejami in delom spremenili življenje, stvari v sevniški občini pa so spreminjali na bolje. Bili so sodelavci pri zgodovinskem projektu, ki so skupaj ostali tudi na zadnji poti. "Kljub veliki izgubi moramo nadaljevati njihovo poslanstvo, ostali pa bodo naš vzor," je poudaril Ocvirk, ki je tudi edini govoril na žalni seji.

Danes je v vseh župnijah v občini Sevnica in v župnijah, od koder so bili doma pokojni tragičnega dogodka na Savi, dan molitve. Cerkev vabi vernike, naj danes še posebej molijo za rajne in za njihove svojce. Vabilo k molitvi velja tudi vsem župnijam in verujočim v Sloveniji. V župnijskih cerkvah za pokojne zvonijo po krajevni navadi.

Ob 20. uri bo v župnijski cerkvi v Sevnici maša zadušnica, ki jo bosta darovala celjski škof Anton Stres in novomeški škof Andrej Glavan, navzoči pa bodo tudi duhovniki župnij sevniške občine in predstavniki civilne oblasti. Pogrebne svečanosti za pokojne bodo po posameznih župnijah, kot bodo želeli svojci.

Pogreb sevniškega župana in poslanca SLS Kristijana Janca bo na njegov rojstni dan, v torek 8. julija, ob 18. uri na Studencu v dekaniji Leskovec. Mašo za pokojnega župana bo imel novomeški škof Andrej Glavan, ki bo opravil tudi pogrebne svečanosti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava