Tonetu Pavčku nagrado rastoča knjiga

25.4.2008

Tone Pavček (foto: SAZU)

Tone Pavček (foto: SAZU)

Pesnik Tone Pavček je drugi dobitnik nagrade rastoča knjiga. Društvo Rastoča knjiga nagrado podeljuje avtorjem, ki s svojim delom uveljavljajo slovenski jezik doma in v svetu. "Počaščen sem, da sem prejel to nagrado, ker s tem sledim dvema - najprej ljubezni do knjige in pa prvemu nagrajencu pisatelju Borisu Pahorju," je na podelitvi dejal Pavček.

Pavček je Pahorja imenoval za "puntarja in upornika", ker je kot avtor iz obrobja slovensko besedo postavil v osrčje slovenstva. Pahor je nagrado prejel leta 2003. Pesnik je še spomnil, da je nekoč v parlamentu izrekel: "Če ne bomo brali, nas bo pobralo." Stavek, ki se je precej prijel, a mu je tedanji minister odgovoril, da "s knjigo ni nič narobe". Ko pa se sprehajaš po ulicah in gledaš napise lokalov, je videti, tako Pavček, da s slovenščino ni vse v redu. "Še dobro, da imamo Rastočo knjigo, ki nas opozarja, da moramo iti za knjigo, jo ljubiti in imeti v sebi, da bo tudi v nas nekaj svetlobe več," je še povedal.

"Je knjiga, ki je več kot knjiga, je iskra, žar, je nežen plamen, ki baklo upanja prižiga," tako je Pavček zapisal v pesmi, ki nosi naslov Rastoča knjiga, je spomnila predsednica društva Rastoča knjiga Cvetka Selšek.

Pavčku so nagrado podelili ob njegovi 80-letnici. Z njo so se na društvu pesniku želeli zahvaliti za vse, kar je naredil za slovensko kulturo ter ugled Slovenije doma in v svetu.

Društvo Rastoča knjiga je bilo ustanovljeno ob prehodu v novo tisočletje. Z njim želijo po eni strani poudariti, kako pomembne knjige so Slovenci napisali v preteklosti, po drugi strani pa povabiti in spodbujati ljudi k osebni rasti s kulturo, umetnostjo, znanostjo, je na današnji podelitvi nagrade v Narodni in univerzitetni knjižnici dejala povezovalka Miša Molk.

Rastoča knjiga se je razvila tudi v mednarodni projekt Združene Rastoče knjige sveta. Z njim hočejo poudariti, da svet vedno bolj potrebuje novo paradigmo življenja in dela. Ta naj temelji na medsebojnem, plemenitem sodelovanju na področju kulture, znanosti in umetnosti ter na viziji univerzalne odličnosti, je še dodala.

Današnje podelitve nagrade se je med drugimi udeležil tudi novomeški župan Alojzij Muhič.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava