Teden cvička dobil maskoto - polha!

31.3.2008

Cvičko in še Cvička bosta vabila na Teden cvička ...

Cvičko in še Cvička bosta vabila na Teden cvička ...

Na Zavodu za turizem Novo mesto so na natečaj za maskoto 36. Tedna cvička dobili osem predlogov. Ker je bil rok kratek (14 dni), so z odzivom zadovoljni, pravi v.d. direktorja Zavoda Ivan Kuljaj, ki je danes že predstavil tudi izbrano maskoto.

To sta postala polha, ki sta ju avtorja - Damjana in Samo Bihar - sicer poimenovala Gorgi in Cvičko (Gorgi zaradi 'domicila' na Gorjancih in Cvičko, ker je pač tudi polh lahko ljubitelj te žlahtne kapljice), vendar Kuljaj predlaga njuno preimenovanje. Tako naj bi se maskota oz. maskoti imenovali 'Cvičko in še Cvička'.

Zdaj bodo k sodelovanju med drugim povabili Mikija Mustra in ga zaprosili za izdelavo ilustracij, v 'živi' izvedbi pa bosta Cvičko in Cvička sodelovala že na letošnjem 36. Tednu cvička. Ta se 24. maja začenja s potovanjem posebnega promocijskega vlaka v Ljubljano, končal pa se bo prvega junija na Glavnem trgu v Novem mestu.

Novomeščanka Damjana Bihar (pri izdelavi predloga je pomembno vlogo imel tudi sin Samo kot dijak prvega letnika likovne gimnazije v Ljubljani) pravi, da je lovljenje polhov posebnost v Sloveniji, kučme polhovke so veljale za simbol slovenstva, zato se ji zdi polh nadvse primeren za maskoto tradicionalne dolenjske prireditve. S tem se strinja tudi predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Jože Žura, ki dodaja, da polhi trtam ne škodijo, so pa redni gostje oz. obiskovalci zidanic, zlasti tistih z lesenim podstrešjem.

Zvočni zapisi

Damjana in Samo Bihar

Ivan Kuljaj

Jože Žura o maskoti in imenu cvičkarije oz. Tedna cvička

Galerija

V tej škatli sta na razpis prispeli izbrani maskoti ...
...  Gorgi in Cvičko oz. Cvičko in še Cvička.
Med ostalimi predlogi je bil npr. Brentač ...
Teden cvička dobil maskoto - polha!
... in Janezek (ali Vinko) ...
... ki je pravzaprav vinska kupa. Dobila je posebno priznanje.
Teden cvička dobil maskoto - polha!
Avtorja zmagovalnega predloga, Damjana in Samo Bihar.
Teden cvička dobil maskoto - polha!
Ivan Kuljaj je z rezultati natečaja zelo zadovoljen, sploh zaradi kratkega roka, ki je bil avtorjem na voljo.
In še ilustracija zmagovalnih polhov Sama Biharja.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava