Poslanci SDS gredo na jug

21.1.2008

PS SDS na Rotovžu

PS SDS na Rotovžu

Na delovnem obisku na Dolenjskem in v Beli krajini se danes mudi celotna Poslanska skupina SDS. Kot je povedal vodja PS Jože Tanko, je namen obiska predvsem razprava o pokrajinski zakonodaji na lokalni ravni, poslanci bodo obiskali nekaj romskih naselij (med njimi Dobruško vas) in se seznanili z drugimi dolenjsko-belokranjskimi značilnostmi.

Jože Tanko upa, da tudi na lokalni ravni podpirajo pokrajinsko zakonodajo, ki jo DZ ravnokar sprejema. Prepričan je, da če bi bile pokrajine ustanovljene prej, Dolenjska in Bela krajina ne bi bili prometno tako zapostavljeni kot sta zdaj. ''To sta tipični žrtvi nekdanje centralizacije,'' pravi Tanko, ki pa Dolenjski in Beli krajini napoveduje živahen gospodarski razvoj.  

Glede imena bodoče skupne pokrajine v SDS poudarjajo, da bodo v vsakem primeru upoštevali večinsko voljo ljudi, sicer pa - dodaja vodja PS SDS - bodo lahko pokrajine potem, ko bodo že ustanovljene, same spreminjale svoja imena.

Kot je povedal novomeški poslanec SDS v Državnem zboru Ivan Grill, bo PS obiskala praktično vse dolenjske in belokranjske občine, prisluhnila županom ter drugim lokalnim predstavnikom in njihovim pričakovanjem glede razvojnih prioritet in pokrajinske zakonodaje, to pa bo poslancem olajšalo delo, ko se bodo o tem odločali v parlamentu. Tako bodo po Grillovih besedah danes prav gotovo govorili o imenu dolenjske oz. dolenjsko-belokranjske pokrajine, pa o tretji razvojni osi ter ostalih cestah.

Poslancem bodo popoldne na Rotovžu podrobneje predstavljali tudi t.i. gospodarsko središče jugo-vzhodne Slovenije, ki naj bi v sklopu državnih prioritet nastajalo v Novem mestu. Kot je znano, ta projekt novomeška občina z zamudo uvršča v svoj letošnji proračun (v prvem branju postavka ni omenjena niti z besedo) in Grill opozarja, da lahko naložba izpade tudi iz državnih načrtov, če Novomeščani ne bodo pospešeno delali na njej.

Poslanci se bodo popolodne razdelili v več skupin: v Trebnjem se bodo z gostitelji pogovarjali o možnostih pospešitve gradnje avtoceste ter o romski problematiki in obiskali mirnsko Dano. V Mokronogu se bodo ustavili v tamkajšnji šoli, v Mirni Peči pa na občini. Žužemberčani jim bodo predstavili svoje težave okoli komunalne in cestne infrastrukture, poslanci si bodo med drugim ogledali obnovo gradu. O obvoznici in turizmu bodo govorili v Dolenjskih Toplicah, v Šmarjeških Toplicah pa o gradnji krožišča ter uspešnem podjetju Plastoform, ki si ga bodo tudi ogledali. V Škocjanu bodo preverili, kako živijo tamkajšnji Romi, v Šentjerneju pa, kako napreduje projekt obrtne cone in doma starejših občanov. V Semiču se bodo ustavili tudi v Iskri, v Črnomlju pa v rudniku v zapiranju Kanižarica, kjer nastaja obrtna cona. Metličani bodo goste med drugim seznanili s potrebami po širitvi Doma za starejše občane.

Zvečer pa bodo predstavniki SDS v novomeški športni dvorani Marof ob 19. uri z gospodarstveniki pomerili moči še v - nogometu.

Zvočni zapisi

Jože Tanko o današnjih pogovorih

Ivan Grill o namenu obiska

Galerija

Poslanci SDS gredo na jug
Poslanci SDS gredo na jug
Poslanci SDS gredo na jug
Poslanci SDS gredo na jug
Poslanci SDS gredo na jug
Poslanci SDS gredo na jug
Poslanci SDS gredo na jug
Jože Tanko
Ivan Grill

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava