Jutri premiera Gazvodove 'Gugalnice'

28.12.2007

Nejc Gazvoda (foto: Založba Goga)

Nejc Gazvoda (foto: Založba Goga)

V Stari mestni elektrarni v Ljubljani bo jutri premiera gledališke predstave Gugalnica, ki je nastala po besedilu Novomeščana Nejca Gazvode in v režiji Janeza Lapajneta. Štiri osebe, vsaka s svojimi skrivnostmi, se znajdejo v položaju, kjer se morajo soočiti ena z drugo, s starimi strahovi in zamerami, novimi konflikti in davnimi dogodki, ki se vrnejo na najbolj nepričakovan način. Dramski tekst nastaja med vajami, kjer vsak prispeva svoja videnja značajev in situacije, dialogi nastajajo skozi improvizacije. Vse to daje drami verjetnost in spontanost, ki jo kompleksni odnosi tudi zahtevajo, so zapisali v vabilu na ogled Gugalnice, v kateri igrajo Dragan Milinović, Tjaša Železnik, Iva Babić in Primož Ekart.

Gazvoda nagrajen že za svoj prvenec

Nejc Gazvoda se je rodil leta 1985 v Novem mestu, kratke zgodbe je napisal še kot gimnazijec. Urednikoval je osnovnošolskemu glasilu Najča in gimnazijskim Stezicam, sproti pa objavljal tudi v različnih literarnih revijah. Zaveda se, da bi bil svet brez literature in filmov grozno dolgočasen, zato jim posveča večino svoje pozornosti. Čeprav se ponavadi pretvarja, da ne mara ljudi, je ravno "človeško" tisto, kar mu daje navdih. Trenutno najraje preživlja dneve z osebo, ki je obarvala oči njegovim literarnim junakinjam. Zbirka kratkih zgodb "Vevericam nič ne uide" je bila nominirana za najboljši literarni prvenec leta 2004, dobila pa je Dnevnikovo fabulo 2006, nagrado za najboljšo zbirko kratke proze in nagrado Zlata ptica 2005 za literaturo, je o Gazvodi zapisano na spletnih straneh novomeške Založbe Goga. Pri Gogi je leta 2006 izšel tudi njegov prvi roman Camera Obscura, s katerim se je letos znašel med finalisti za nagrado kresnik, ki jo družba Delo vsako leto podeljuje za najboljši roman. Njegov drugi roman, Sanjajo tisti, ki preveč spijo, je letos izšel v zbirki Beletrina Študentske založbe. Gazvoda je tudi eden od hišnih blogerjev na Siolovem Blogosu.

Gledališka predstava Gugalnica pa ni edini projekt, kjer Gazvoda sodeluje z znanim režiserjem Janezom Lapajnetom. Septembra letos je ob Krki na Dolenjskem padla prva klapa novega Lapajnetovega celovečerca Osebna prtljaga, kjer se podpisuje tudi kot scenarist skupaj z Nejcem Gazvodo.

Film temelji na medsebojnih odnosih, tako kot že Lapajnetova prejšnja filma, Šelestenje in Kratki stiki. Dialogi za film so plod režiserjevega dela z igralci. V filmu nastopajo Matjaž Tribušon, Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Boris Cavazza in Grega Zorc. Prvič v filmu nastopajo tudi trije študentje ljubljanske AGRFT: Nina Rakovec, Klemen Slakonja in Jure Henigman. Producentka filma je Aiken Veronika Prosenc.

Zgodba se odvija v različnih letnih časih, zato bo snemanje trajalo do jeseni prihodnjega leta. Tretji celovečerni film režiserja Janeza Lapajneta je bil uvrščen v program filmskega sklada za leto 2007, je sporočila producentka. Lapajnetovi Kratki stiki so slavili na zadnjem Festivalu slovenskega filma, Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev pa je film predlagalo tudi kot slovenskega kandidata za tujejezičnega oskarja, so objavili na spletnih straneh Koloseja, kjer si lahko ogledate nekaj fotografij s snemanja.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava