Študenti arhitekture v Brežicah

30.11.2007

Delavnica, v ospredju prof. Fikfak in Mateja Sušin Brence

Delavnica, v ospredju prof. Fikfak in Mateja Sušin Brence

Študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo so danes prišli v Brežice, kjer bodo do nedelje potekale urbanistično-arhitekturne delavnice za obuditev mesta. Delavnice potekajo v sodelovanju z brežiško občino, ki po uspešnem projektu Europan nadaljuje z aktivnostmi pri razvoju Brežic, pravzaprav pa je bil interes za projekt obojestranski.

Študenti arhitekture in njihovi mentorji so že začeli z delom; najprej so si pod vodstvom vodje projekta Mateje Sušin Brence, ki je na brežiški občini zadolžena za prostorsko načrtovanje, ogledali mesto, nato pa jim je v  mestni hiši profesorica z njihove fakultete Alenka Fikfak predstavila potek dela in naloge, ki bodo obsegale pet sklopov. Kot je povedala prof. Fikfak, je namen projekta obuditev starega mestnega jedra Brežic in preko nalog študentov preizkusiti, kako se lahko v sodobnem času 21. stoletja na neobremenjen strokoven način projektirajo te vrste nalog.

V sklopu prve faze delavnic se bodo odvijala tudi predavanja strokovnjakov Fakultete za arhitekturo, Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, Fakultete za arhitekturo iz Zagreba in Zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Novega mesta.

Študenti bodo torej tri dni spoznavali brežiško arhitekturo in urbanizem, projekt se bo zaključil maja, ko bo na razstavi mogoče videti tudi njihove izsledke. Ovrednoten je na okrog 16.000 evrov in ga bo pokrila Občina Brežice. Namreč na občini v zadnjem času dajejo velik poudarek tudi na kvaliteti bivanja v mestu, zato je bil interes fakultete in občine obojestranski. Po besedah Mateje Sušin Brence so zelo hitro določili nekatere vsebine in probleme, ki jih bodo vzporedno skušali reševati. Ker so delavnice v Brežicah, bo imela možnost sodelovati tudi lokalna stroka.

Zvočni zapisi

Alenka Fikfak o namenu projekta

Mateja Sušin Brence o sodelovanju občine in fakultete

Galerija

Študenti arhitekture v Brežicah
Študenti arhitekture v Brežicah
Študenti arhitekture v Brežicah
Študenti arhitekture v Brežicah

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava