Blagoslov obnovljenega križa na Selih

29.5.2023 | 13:00

Blagoslov obnovljenega križa na Selih
Blagoslov obnovljenega križa na Selih

V nedeljo, 21. maja, je domači župnik Tomaž Maras blagoslovil obnovljen Boštjanov-Johov križ na Selih, v župniji Vavta vas, ki stoji izven naselja. Križ so postavili na to mesto okrog leta 1850. Namen postavitve križa ni znan. Po poizvedovanju se pojavljajo različne zgodbe, očitno je bil namen v obeh družinah Johovih in Boštjanovih podoben oziroma istočasen, ker se je postavil križ ravno na mejo.

Zadnja obnova križa je bila leta 1992. S tem je vse zbrane seznanil domačin Boštjan Gašperšič, ki se je zahvalil gospodu župniku Tomažu Marasu, ki je daroval korpus, darovalcem in vsem, ki so kakorkoli pomagali pri obnovi križa.

K blagoslovitvi je prišlo veliko župljanov, med njimi je bilo veliko otrok. Slovesnost so polepšali pevci otroškega pevskega zbora župnije Vavta vas pod vodstvom zborovodje Boštjana Berkopca in ob spremljavi Tadeja Tomašiča na kitari. Župnik je zbranim spregovoril tudi o pomenu božjega znamenja – križa. Na koncu je vsak posameznik pokleknil h križu in se pokrižal ter prejel spominsko podobico.

Po blagoslovu je sledilo druženje ob dobrotah, ki so jih v ta namen pripravile domače gospodinje.

Helena Murgelj

Galerija

_m kriz (1)
_m kriz (2)
_m kriz (3)
_m kriz (4)
_m kriz (5)
_m kriz (6)
_m kriz (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava