DL: Kritika sodstva - kazni premile, zapori pa kot hotel!

28.5.2023 | 18:00

Zapor na Dobu ni pravi zapor, prej hotel, meni naš bralec. (Foto: arhiv DL; B. B.)

Zapor na Dobu ni pravi zapor, prej hotel, meni naš bralec. (Foto: arhiv DL; B. B.)

Jožeta iz Novega mesta vznemirja naše sodstvo. »Sprašujem se, kdaj bodo slovenska sodišča pravično sodila za vse, ki iščejo pravico pri njih,« pravi in doda, da ga k takim razmišljanjem vodijo nerazumne sodbe v zvezi s hudimi kriminalnimi dejanji, ki jih je v zadnjem času vse več.

»Nekdo nekoga namerno, zavestno ubije, pa je kazen milejša, kot če na primer nekdo nekoga nenamerno povozi v prometni nesreči. Zdaj je aktualen primer moškega, ki je v Novem mestu pred tremi otroki zadavil ženo. Sicer mu grozi 30-letna zaporna kazen, a gotovo bo dobil pol manj. Ampak ubil je človeka! Pa se ve, da tudi te kazni ne bo v resnici odsedel v zaporu, ampak bo vsaj pol krajša. Pomembno je le, da imaš dobrega odvetnika, ki išče olajševalne okoliščine, luknje v postopku in podobno, in se dobro izmažeš. To nikamor ne pelje. Tudi zato, ker ni pravične kazni, je hudih kaznivih dejanj vse več, več je tudi povratnikov. Sicer pa Dob ni pravi zapor v primerjavi z zapori v drugih državah, prej hotel. Kazen tako ni kazen,« je prepričan Jože.

Moti ga tudi neprofesionalno obnašanje državnih tožilcev. »Vidim, da niso nevtralni in zvesti sebi. Pred obravnavo se pogovarjajo z drugo stranjo, z odvetniki, vse to daje videz pristranskosti in ne verjamem, da ne gre za vplivanje. Delovati morajo bolj profesionalno,« meni Novomeščan, ki vse to govori tudi iz nekaj lastnih izkušenj.

Članek je bil objavljen v tiskani številki Dolenjskega lista v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Na telefonski številki 07/ 39 30 500 vas čakamo vsak četrtek med 20. in 21. uro.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava