FOTO: Po bohorskih slapovih

19.3.2023 | 14:40

FOTO: Po bohorskih slapovih

Starejša skupina posavskih planincev je zaradi premalega števila prijav za načrtovani planinski izlet na Čemšeniško planino izbrala nadomestni planinski izlet na bohorske slapove.

Zbrali smo se na parkirišču Jablance, kjer smo po krajši predstavitvi načrtovane poti začeli s spustom proti Gorenjemu Leskovcu. Kmalu se je pot zravnala in potoček, ki priteka izpod Bohorja, je postal pravi potok. Lepa pot, ki je speljana večkrat preko potoka, je postala prav zabavna, za nekatere, ki so stopili ob zdrsu v globoko vodo, pa skrb kako naprej. Moški del skupine se je trudil s prinašanjem in kotaljenjem velikih skal v potok, da smo ga lahko prehodili. Dobro razpoloženi smo začeli z vzponom proti slapu Bojanca. Spet se je bilo potrebno znajti pri prehodu potoka, a bogate izkušnje so nam pomagale, da ni bilo večjih težav. V bližini slapa, kjer se je potrebno povzpeti po skali, ki je opremljena s klini, pa nam je zadnji del pred mostičkom, ki je manj zavarovan, preprečil nadaljevanje poti.

Sledil je spust nazaj do izhodišča za slap Bojanca in vzpon na slap Pekel. Tega smo kljub nekaj blata in vej na poti uspešno osvojili. Po krajšem počitku in malici smo nadaljevali z vzponom na Puste Ložice. Tik pred vasjo smo zavili desno v smeri Ajdnih peči, do katerih je speljana lepa gozdna pot. Kraška posebnost, katero se splača ogledati. Po krajšem vzponu po gozdu smo po travnikih prišli do napajališča v Pustih Ložicah. Sledil je daljši počitek. Nadaljevali smo skozi vas in se spustili do vodnega zajetja. Ob že znanem potočku, ki priteka izpod vrha Bohorja, smo se povzpeli do slapa Ubijavnik. Sledil je še strm vzpon na grebensko pot na Bohor, po kateri smo se spustili nazaj na izhodišče v Jablance.

Zanimiv planinski izlet s številnimi presenečanji je zelo dobro uspel. Bohorski slapovi v malo drugačni podobi pa zanimiva pustolovščina, ki nam bo ostala še dolgo v spominu.

Vodja pohoda: Anton Zakšek

Galerija

_zslapovi (01)
_zslapovi (02)
_zslapovi (03)
_zslapovi (04)
_zslapovi (05)
_zslapovi (06)
_zslapovi (07)
_zslapovi (08)
_zslapovi (09)
_zslapovi (10)
_zslapovi (11)
_zslapovi (12)
_zslapovi (13)
_zslapovi (14)
_zslapovi (15)
_zslapovi (16)
_zslapovi (17)
_zslapovi (18)
_zslapovi (19)
_zslapovi (20)
_zslapovi (21)
_zslapovi (22)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava