Razstava kiparskih del Hedvike Cener v Valvasorjevi knjižnici

17.3.2023 | 10:00

Razstava kiparskih del Hedvike Cener v Valvasorjevi knjižnici
Razstava kiparskih del Hedvike Cener v Valvasorjevi knjižnici
Razstava kiparskih del Hedvike Cener v Valvasorjevi knjižnici

Planeti. Nazaj na zemljo je nova samostojna razstava ljubiteljske kiparke Hedvike Cener, ki jo je umestila v nove prostore Valvasorjeve knjižnice Krško, kjer je 10. marca 2023 potekala otvoritvena prireditev. Kakor njeni predhodni razstavi v prostorih krške knjižnice, Drevo, simbol življenja (2012) in Indijanska kultura (2015), tudi tokratna razstava v glavno vlogo postavlja naravo.

Razstava ni zgolj prijetna na pogled, temveč je tudi okrepljena s kritičnim pogledom, pozivom in ponujeno katarzo, ki je v naravi, naravnem. Kajti glas narave je jezik, ki živi tiho, manj opazno, manj vsiljivo. Je jezik življenja. Zapisan je v vsakem posamezniku, razumemo ga vsi, a marsikdo ga zaradi hitrega življenjskega tempa in drugih pritiskov ne sliši več. Hedvika Cener prepozna in opozarja na jezik narave, zato je tudi tokratno razstavo zasnovala kot poziv k miroljubnosti, klic k vrnitvi in čutenju narave.

Hedvika Cener svoja občutenja in razmišljanja že vrsto let preliva v kiparske izdelke. Bila je članica Društva likovnikov Krško Oko, v predkoronskem obdobju je pet let uspešno sodelovala z Ljudsko univerzo Krško. Pod njenim okriljem je združila ljubiteljske kiparje iz Posavja in soustanovila skupino Samorastniki, kjer je kot kiparka animatorka sooblikovala tečaje modeliranja z glino pod mentorskim vodstvom akademskega kiparja Lovra Inkreta. Sodeluje tudi z Večgeneracijskim centrom Krško, kjer na delavnicah predaja svoje znanje otrokom in mladim. Omenjena sodelovanja, kiparkino delo in osrednjo nit tokratne razstave je predstavila Mojca Pompe Stopar z Ljudske univerze Krško, ki je med drugim poudarila, da Hedvika Cener »za vsemi stvarmi išče globino in širino. Najraje ima motive iz narave. Na ogled nam je postavila planete – vse v barvi zlate in modre, barvi zemlje in neba. Nebo je modro, zemlja pa je zlata. Brez zemlje ni življenja. Kot sama pravi, je ta razstava »klic ljudem v sili«, da se ponovno zavemo pomena zemlje, narave in spremenimo svoj odnos do vsega, kar nas obdaja.«

Prireditev so sooblikovali Biserka Bračun z igranjem na gong, Maruša Ferenčak in Žan Bračun z vokalno-instrumentalnim nastopom ter najmlajša članica skupine Samorastnikov Urška Bračun, ki je s predajo šopka babici uradno otvorila razstavo, ki bo na ogled do 5. aprila. Prireditev je povezovala bibliotekarka Urška Šoštar.

Urška Šoštar, Valvasorjeva knjižnica Krško
Fotografije: Matjaž Bračun

Galerija

_zzkrsko (01)
_zzkrsko (02)
_zzkrsko (03)
_zzkrsko (04)
_zzkrsko (05)
_zzkrsko (06)
_zzkrsko (07)
_zzkrsko (08)
_zzkrsko (09)
_zzkrsko (10)
_zzkrsko (11)
_zzkrsko (12)
_zzkrsko (13)
_zzkrsko (14)
_zzkrsko (15)
_zzkrsko (16)
_zzkrsko (17)
_zzkrsko (18)
_zzkrsko (19)
_zzkrsko (20)
_zzkrsko (21)
_zzkrsko (22)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava