Kava, ki jo tako radi pijete, verjetno vsebuje zmlete ščurke

16.3.2023 | 12:40

Ameriški standardi dovoljujejo, da kavna zrna vsebujejo kar 10 odstotkov 'umazanije in žuželk'. (Foto: Dreamstime)

Ameriški standardi dovoljujejo, da kavna zrna vsebujejo kar 10 odstotkov 'umazanije in žuželk'. (Foto: Dreamstime)

Varnejša izbira je kava v zrnih, sploh če ste alergični na ščurke. (Foto: Dreamstime)

Varnejša izbira je kava v zrnih, sploh če ste alergični na ščurke. (Foto: Dreamstime)

Če ste nekdo, ki mora dan začeti s skodelico kave, je morda pametno, da ne berete tega, kar sledi.

Doktor Karan Raj, ki s svojimi poučnimi videi na TikToku zbira milijone ogledov, je v enem od njih pojasnil, da če pijete predhodno mleto kavo, obstaja velika verjetnost, da boste z njo popili tudi koščke ščurkov. "Vnaprej mleta kava, kot je tista v večini trgovin, vsebuje mlete ščurke. Določen odstotek kavnih zrn je okužen s ščurki in drugimi insekti. Običajno jih ni mogoče popolnoma predelati, zato jih samo pražijo in zmeljejo s kavnimi zrni," je pojasnil.

Dovoljen odstotek žuželk v hrani

Dodal je, da večina pristojnih nadzornih organov dovoljuje določen odstotek delov žuželk v naši hrani. Poskušal je 'rešiti dan' z informacijo, da imajo ščurki veliko beljakovin, nato pa opozoril: 'Če ste alergični na ščurke, bi se izogibal predhodno mleti kavi.'

Varnejša možnost so kavna zrna

Enako pravi Douglas Emlen, profesor biologije na univerzi v Montani, ki pravi, da je po letih preučevanja žuželk in njihovih odnosov z ljudmi eden od njegovih starih profesorjev postal zelo alergičen na ščurke. Ni se mogel dotakniti ščurka, ne da bi dobil reakcijo, in ugotovil je, da je podobno trpel, ko je pil kavo iz predhodno zmletih zrn. Ko je preučeval razlog, je odkril, da je mleta kava predelana iz ogromnih kupov kavne zaloge, ki jo je skoraj nemogoče zaščititi pred napadom ščurkov.

Ameriški standardi dovoljujejo, da kavna zrna vsebujejo kar 10 odstotkov 'umazanije in žuželk'. Odkritje dr. Raja je bilo dovolj, da je šokiralo njegove gledalce, saj je eden od njih komentiral in dejal: "Lahko bi preživel vse življenje, ne da bi vedel za to," poroča Mirror.

E. J.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava