Recept: Domači krompirjevi njoki

10.3.2023 | 13:15

Foto: V. M.

Foto: V. M.

Ste že kdaj pripravili krompirjeve njoke? Ne? Potem pa le zavihajte rokave, priprava je namreč veliko bolj preprosta, kot se vam zdi na prvi pogled!

Če vam je v ozimnici ostalo še kaj krompirja, bo izdelava krompirjevih njokov kot nalašč za to, da porabite staro zalogo. A gremo lepo po vrsti.

Kaj potrebujemo?

Recept: Domači krompirjevi njoki

- 700 g krompirja
- 300 g ostre moke
- 50 zdroba
- 3 ščepce soli
- eno jajce

Postopek priprave:

Cel krompir skuhajte v osoljeni vodi.

V času, ko se krompir kuha, v skledo presejte moko, dodajte zdrob, sol in jajce.

Ko je krompir kuhan, ga še vročega olupite in ga z namenskim pripomočkom za stiskanje krompirja stisnete med pripravljene sestavine. Slednje lahko pregnetete ročno ali s pomočjo robotskega mešalnika.Priprava mehkega testa ni zapletena, boste pa verjetno potrebovali nekoliko več moke, ki jo med pripravo brez strahu dodajajte.

Pripravljeno testo razrežite na več delov, slednje pa oblikujte v za prst debele svaljke, ki jih boste na koncu razrezali na manjše kose.

V kolikor boste njoke zamrznili, jih pomokane polagajte na pladenj tako, da se med seboj ne bodo dotikali. Pladenj nato položite v hladilno omaro. Ko bodo njoki zmrznjeni, jih shranite v vrečko ali posodo. Če bi sveže pripravljene njoke shranili v vrečko, bi se slednji med seboj zlepili.

Kaj pa kuhanje? Preprosto. V vrelo osoljeno vodo stresite želeno količino njokov, zmanjšajte temperaturo in ob nežnem brbotanju kuhajte še dve minuti po tistem, ko bodo že priplavali na površje.

V. M.; njena.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava