DL: Kristijan Češek - Jim Carrey se mu je zahvalil za portret

7.3.2023 | 14:45

Kristijan Češek na svoji razstavi v Krškem

Kristijan Češek na svoji razstavi v Krškem

Na portret znanega igralca Jima Carreyja je še posebej ponosen.

Na portret znanega igralca Jima Carreyja je še posebej ponosen.

Ni redko, da se nekdo v življenju ukvarja z nečim čisto drugim, kot je tisto, za kar se je šolal. Človek pač zori, se spreminja in kasneje ugotovi, da ga izpolnjujejo čisto druge stvari, kakor si jih je predstavljal kot mladostnik.

34-letni Kristijan Češek iz okolice Krškega je sicer po izobrazbi magister inženir energetike, a se že nekaj let raje posveča umetniškemu ustvarjanju. Rad riše, zlasti portrete, po katerih je najbolj znan, sicer pa izdeluje tudi lesen nakit, restavrira kipe, posveča se notranjemu dizajnu, grafičnemu oblikovanju in piše scenarije za videospote. Vse to ga navdihuje in vesel je, da so njegovi hobiji hkrati delo, s katerim se lahko preživlja.

Ustvarjati je začel ljubiteljsko.

Kristijan je likovni samouk. Rad je risal že kot otrok, najraje s svinčnikom, to strast pa je razvijal in se izpopolnjeval. V zadnjih dobrih desetih letih se je osredinil zlasti na risanje realističnih portretov.

RIŠE SLAVNE OSEBNOSTI

Kristijan z Blažem Švabom v televizijski oddaji Slovenski pozdrav. Tudi njega je ovekovečil.

Kristijan z Blažem Švabom v televizijski oddaji Slovenski pozdrav. Tudi njega je ovekovečil.

Začel je kar s sabo in najprej ustvaril avtoportret, ki ga je poimenoval Pogled iz ozadja. Poseben izziv so mu sicer portreti znanih osebnosti, zlasti glasbenikov, domačih in tujih, pa tudi filmskih igralcev, ter zgodovinskih osebnosti in znancev iz domačega okolja. Narisal je že marsikoga: Slavka Avsenika, Lojzeta Slaka, Alfija Nipiča, Eldo Viler, Blaža Švaba, Freddieja Mercuryja, Dwayna Johnsona, Leonarda da Vincija, Salvadorja Dalija in druge.

Še posebej je Kristijan ponosen na portret Jima Carreyja, ki so ga delili na zvezdnikovem uradnem profilu. Kot pove, naj bi se mu sam igralec zahvalil za portret, lahko pa seveda tudi kdo drug, ki upravlja njegov profil, a vseeno mu besede: »Vidim, da ima ta fantiček še nekaj za bregom!« veliko pomenijo.

TUDI PO 40 UR

Za portrete, ki jih ustvarja po fotografiji, se res potrudi. »Gre za naporno delo, en portret zahteva tudi do 40 ur dela. Včasih potrebujem nekaj ur le za to, da se sprostim in osredotočim, kajti to niso samo risbe. V vsakem od portretirancev je tudi moja zgodba,« pove Kristijan. Pozoren je na vse detajle, da se približa skrajnemu realizmu. »Želim predstaviti čustva in karizmo portretiranca,« pove. Njegova zbirka do zdaj obsega okrog 30 znanih portretov. Risati je začel v grafitni tehniki (s svinčnikom) in kasneje v mešani, včasih uporablja tudi oglje in pastel.

Kristijan je svoje portrete najprej objavljal na Facebooku in Instagramu, vesel pa je, da jih je postavil na ogled tudi domači javnosti. Pred nekaj leti je prvič razstavljal samostojno v Kulturnem domu v Krškem, pred dvema mesecema pa v Qlandiji Krško. Zadovoljen je z odzivi obiskovalcev, ki mu vlivajo voljo in energijo tudi za delo v prihodnje.

NAPREDOVAL OSEBNOSTNO

Kot pove, ga je njegova ustvarjalna pot izpopolnila tudi kot človeka. Predvsem je napredoval osebnostno. »Ustvaril sem samega sebe. Premagal sem razne strahove iz otroštva, ki so postali moj izziv. Treba je biti vztrajen, odločen in verjeti vase. Če nekaj čutite, si želite, si prizadevajte za to,« svetuje. Sam se nenehno uči in raziskuje.

Lojze Slak, priljubljeni harmonikar in ljudski godec, je seveda med Kristijanovimi portretiranci.

Lojze Slak, priljubljeni harmonikar in ljudski godec, je seveda med Kristijanovimi portretiranci.

Med risanjem portreta svetovno znanega violinista in dirigenta Andréja Rieuja

Med risanjem portreta svetovno znanega violinista in dirigenta Andréja Rieuja

Tudi restavratorsko delo Kristijanu leži: kipec Marije pred njegovim posegom in po njem.

Tudi restavratorsko delo Kristijanu leži: kipec Marije pred njegovim posegom in po njem.

Na prvi samostojni razstavi je bil Kristijan vesel spodbude umetnika Ferenca Csernika (na desni).

Na prvi samostojni razstavi je bil Kristijan vesel spodbude umetnika Ferenca Csernika (na desni).

»Kar se je začelo kot hobi oz. za lastne potrebe, se je razvilo v nekaj več. Združil sem skoraj vse ustvarjalne veščine v celoto,« Kristijan razmišlja o svojem umetniškem ustvarjanju.

Ustvarjalnost, vztrajnost, disciplina in želja po znanju in napredku ga vedno ženejo naprej.

Na njegovi poti so mu velika opora bližnji, med drugim dekle Petra Kic, ki je tudi umetniška duša – je predsednica in umetniška vodja Folklorne skupine Plamen iz Škocjana, fotografinja itd.

SADJAR, VRTNAR

Sicer pa, čeprav Kristijan ne dela v svoji stroki, s pridom uporablja svoje tehnično in strokovno znanje, ki mu pomaga v vsakdanjem življenju. »Sem rokodelec in ustvarjalec. Rad delam z rokami, če gre za mehanična dela, vzdrževanje ali ustvarjanje umetnin,« pove. Restavrira najrazličnejše lesene predmete, kipce svetnikov in podobno.

Je ljubitelj znanosti, zgodovine, psihologije in narave. Zlasti slednjo obožuje in sploh vse, kar je povezano z njo – dokaz za to je, da se ukvarja s sadjarstvom, vrtnarstvom in urejanjem okolice. Ob vsem delu ne pozabi na dejavno in zdravo življenje, saj se zaveda, da so telesno in umsko zdravje ter dobro počutje pogoj za dobro ustvarjanje in zadovoljno življenje.

Kristijan je narisal že marsikoga slavnega: Slavka Avsenika, Lojzeta Slaka, Alfija Nipiča, Eldo Viler, Blaža Švaba, Freddieja Mercuryja, Dwayna Johnsona, Leonarda da Vincija, Salvadorja Dalija in druge.

Ker mu je blizu digitalno oblikovanje – izdeluje celostne grafične podobe, spletne strani, postavlja družbena omrežja, digitalizira dokumente –, je seveda sam ustvaril tudi svojo spletno stran (www.krisarts.si), ki jo dopolnjuje, nadgrajuje in nanjo vpisuje nove dosežke. Naj jih bo še dosti!

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 12.  januarja 2023

L. Markelj, fotografije: Petra Kic

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava