Trzanje med spanjem: Kdaj je vzrok bolezen?

3.3.2023 | 12:30

                                                  'Padec v luknjo' doživimo najpogosteje zaradi utrujenosti. (Foto: Dreamstime)

  'Padec v luknjo' doživimo najpogosteje zaradi utrujenosti. (Foto: Dreamstime)

Pogosto trzanje rok in nog med spanjem, nenadni stisk dlani v pest, kar je sila neprijetno, če dlan počiva na partnerju in pa srhljivi padec v luknjo. Preverite, zakaj prihaja do omenjenih pojavov in kdaj lahko trzanje predstavlja znak za bolezen.

Se vam pogosto pripeti, da med spanjem trzate z nogami in rokami, včasih celo z dlanjo zgrabite partnerja in ga močno stisnete ali pa vas objame sila neprijeten občutek, da padate v luknjo?

Brez skrbi, vse našteto je del naravnega procesa. Ko potonemo v spanec, se namreč naši možgani sprostijo, ob tem pa se pričnejo sproščati tudi skoraj vse naše mišice v telesu. Tisti srhljiv občutek padanja se običajno pojavi ob začetku faze 'rem', prekinete ga z močnim sunkom, ki je povsem nagonskega značaja, z njim namreč telo vzpostavi ravnotežje.

'Padec v luknjo' doživimo najpogosteje zaradi utrujenosti. Razlog za pojav je tudi stres in anksioznost, predvsem pa pomanjkanje spanca in izčrpanost. Vzrok za slednje je lahko tudi trzanje med spanjem, zato poskrbite, da se boste dobro naspali in spočili, pred odhodom v posteljo pa si privoščite še toplo sproščujočo kopel.

Ko je pogosto trzanje nog znak za bolezen

V kolikor je trzanje nog med spanjem izjemno pogosto, lahko slednje nakazuje na nevrološko motnjo, ki jo imenujemo sindrom nemirnih nog. Zanj pa ni značilna le nenehna potreba po premikanju nog, temveč tudi pekoča bolečina v nogah in stopalih, ki se pojavi zlasti v nočnem času. Prisotno je lahko tudi mravljinčenje, zbadajoč občutek v mečih, redkeje po trupu in stegnih.

Trzanje med spanjem je del naravnega procesa. (Foto: Pixabay)

Trzanje med spanjem je del naravnega procesa. (Foto: Pixabay)

Kako si lahko pomagate? Priporočljiva je redna fizična aktivnost, pozitivno vpliva zlasti plavanje in joga. Pred spanjem se je dobro oprhati s hladno vodo, izogibati pa se je dobro obilnim večerjam in kavi. Nekaterim pomaga uživanje vitamina B12 in sproščanje mišic pred spanjem.

Študija zdravnikov s klinike Mayo je pred leti ugotovila povezavo pogostega trzanja s kardiološkimi težavami. Ljudje, ki med spanjem pogosto premikajo noge, lahko namreč trpijo za ventrikularno hipertrofijo. Gre za odebeljeno srčno mišico, ki povečuje tveganje za kardiološke težave. Vodja študije dr. Arshad Jahangir je tedaj poudaril, da ne trdijo, da gre za dejanski vzrok in posledico bolezni, da pa je lahko sindrom nemirnih nog znak bolezni srca in da je smotrno, da se bolnik z zdravnikom o tem pogovori.

V. M; njena.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava