DL: Kako je nastal metliški grb?

2.3.2023 | 12:00

Breški novec iz kovnice Gutenwerth/Otok, na katerem je podoba grajskega  stolpa in orlov (levo), je zelo podoben srednjeveškemu mestnemu pečatu  Metlike, ki je osnova današnjega občinskega grba. (Vir: J. P.)

Breški novec iz kovnice Gutenwerth/Otok, na katerem je podoba grajskega stolpa in orlov (levo), je zelo podoben srednjeveškemu mestnemu pečatu Metlike, ki je osnova današnjega občinskega grba. (Vir: J. P.)

Metliški grb z dvema krokarjema, obrnjenima stran drug od drugega na grajskem stolpu, je eden najprepoznavnejših slovenskih grbov. A kako je Metlika dobila svoj grb?

Nastanek metliškega grba naj bi pojasnila ljudska pripoved o hudobni grofici, ki je svoja stražarja začarala v krokarja, saj sta na straži zaspala, zaradi česar so Turki vdrli v graščino. A to je le pripoved, ki z nastankom grba nima veliko skupnega.

Že pred leti sem naletel na breški novec, ki je bil skovan v kovnici nekdanjega srednjeveškega trga Gutenwerth/Otok na območju današnjega naselja Drama v šentjernejski občini.

Metliški srednjeveški grb s stolpom in z obzidjem, na katerem stojita dva krokarja, je izjemno podoben upodobitvi, ki jo najdemo na zadnji strani tega breškega novca. Srebrni novec, ki ga je v kovnici Otok/Gutenwerth koval vojvoda Otto VII. Andeški, ima na sprednji strani upodobljenega leva, pod njim pa je orel z razprtimi krili, na zadnji strani pa je trdnjavski stolp na sredini trojnega hriba, na desni in levi strani stojita orla, obrnjena proti stolpu.

Novec so kovali leta 1228, ko je bilo ozemlje Metlika pod vladavino Andeško-Meranskih. Metlika je od Gutenwertha, upoštevajoč današnjo cesto, oddaljeno približno 49 km. V zgodovini je skozi Gorjance vodila Vlaška oz. Laška oz. Hrvaška pot in Otok je bil Metliki najbližji srednjeveški trg.

V srednjem veku se je prepoznavnost vladarja najučinkoviteje širila in ohranjala s kovanci. Novci so tisti, ki so največ povedali o »lastniku«, uporabljali pa so se tudi pozneje, saj je novec predstavljal vrednost materiala – srebra. Na podlagi dejstev lahko sklenem, da je metliški grb nastal iz obstoječih simbolov grba Andeško-Meranskih.

Članek je bil objavljen v 51. številki Dolenjskega lista 22.  decembra 2022

Jože Pečavar, Metlika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava