Belokranjski veterani vojne za Slovenijo imajo novo vodstvo

26.2.2023 | 17:00

Dosedanji predsednik OZVVS Bela krajina Matija Brunskole in novoizvoljeni predsednik OZVVS Bela krajina Martin Henigsman.  (Foto: Nastja Brunskole)

Dosedanji predsednik OZVVS Bela krajina Matija Brunskole in novoizvoljeni predsednik OZVVS Bela krajina Martin Henigsman. (Foto: Nastja Brunskole)

V petek, 24. februarja 2023, smo se belokranjski veterani vojne za Slovenijo srečali na Volilnem letnem zboru v Gostišču Štajdohar v Kanižarici pri Črnomlju. Zbralo se nas je 153 članov OZVVS Bela krajina.

Z obiskom so nas počastili slavnostni govornik podpredsednik ZVVS Slavko Malešič, županja Občine Semič Polona Kambič, podžupan Občine Črnomelj Dubravko Čengija in predstavniki vojaških in veteranskih organizacij iz območja Dolenjske in Bele krajine, s katerimi sodelujemo.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Nastja Brunskole, so nastopili člani Kulturnega društva Lovski pevski zbor ZLD Bela krajina in harmonikašica Patricija Zupančič iz Glasbene šole Andreja Bajuka iz Radovice pri Metliki.

Veteransko dejanje sta izvedla predsednik OZVVS Bela krajina Matija Brunskole in prvi in najstarejši praporščak Zvonimir Radkovič. Nadaljevali smo z izvolitvijo organov zbora. Poročila so predstavili predsednik, sekretar, častno razsodišče in nadzorni odbor. V svojih poročilih so predstavili delo v preteklem letu, katero je bilo tudi po ugotovitvah nadzornega odbora uspešno in skrbno.

Predsednik Matija Brunskole je nato predstavil načrt dela za leto 2023, ki smo ga soglasno sprejeli.

V letu 2023 bomo s podporo in sodelovanjem vseh treh belokranjskih občin nadaljevali s snemanjem filma Osamosvojitev v Beli krajini II., v katerem bodo dogodke opisali člani, ki so aktivno sodelovali v osamosvojitveni vojni na območju Bele krajine. Film bo posnel Uroš Razteresen iz VIA Studia.

Med 1. in 3. marcem 2023 bomo v društvenih prostorih OZVVS Bela krajina med 10. in 13. uro in med 15. in 18. uro podeljevali članom spominska odlikovanja 30 let osamosvojitve Slovenije.

Dosedanjemu vodstvo smo na volitvah soglasno podelili razrešnico in pristopili k izvolitvi novih organov OZVVS Bela krajina.

V nastopajočem štiriletnem obdobju nas bodo tako vodili: predsednik Martin Henigsman, podpredsednik Martin Ilenič, sekretar Božidar Šober, člani predsedstva Igor Grabrijan, Janez Škrinjar, Anton Jelenič, Andrej Videtič, Marko Plut in Martin Jaklič. Častna predsednika pa sta Branko Kobetič in Slavko Malešič ter na tem volilnem zboru imenovan dosedanji predsednik OZVVS Bela krajina, kateri je združenje vodil 8 let v dveh mandatih, Matija Brunskole za novega častnega predsednika OZVVS Bela krajina.

Nadzorni odbor sestavljajo: predsednik Viktor Kozjan ter dva člana Danilo Dajčman in Peter Golobič.

Častno razsodišče bo vodil predsednik Bojan Jakša in člana Saša Likavec in Tone Štajdohar.

Športno komisijo sestavljajo predsednik Igor Grabrijan in člana Dušan Velše in Anton Kočevar.

Sledili so pozdravni nagovori gostov, ki so vsi poudarili dosedanje uspešno sodelovanje z našim združenjem z željo, da tako ostane tudi v prihodnje.

Zbor smo nadaljevali s svečanim delom: podelitvijo članskih izkaznic in priznanj.

Bronasto plaketo ZVVS so prejeli: Marko Veselič, Alojz Hoznar, Ivan Kovačevič in Saša Likavec.

Srebrno plaketo ZVVS so prejeli: Janko Barič, Anton Skala in Anton Štefanič.

Zlato plaketo ZVVS so prejeli: Marjan Vitkovič, Martin Jaklič, Jernej Bratkovič in Anton Štefanič.

Visoka priznanja, plakete reda 3. stopnje, bodo prejeli Matija Brunskole, Jože Mavrin in Marjan Plut. Plakete reda 2. stopnje bodo prejeli: Zvonimir Radkovič, Martin Henigsman in Bojan Jakša. Plakete reda 3. in 2. stopnje bodo podeljene na Glavnem zboru ZVVS, ki bo 1. aprila 2023 v Novem mestu.

Kot običajno smo letošnji zbor zaključili s pogostitvijo in veteranskim druženjem, katero je popestril naš član Vladimir Matkovič s harmoniko.

Glede na sprejeti načrt dela OZVVS Bela krajina, se bomo veterani letos pogosto srečali in družili na naših aktivnostih.

Matija Brunskole
častni predsednik OZVVS Bela krajina

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava