Pazljivo pred nakupom: So vse papirnate kuhinjske brisače varne?

11.2.2023 | 16:50

Fotografija je simbolična. (Foto: Dreamstime)

Fotografija je simbolična. (Foto: Dreamstime)

Papirnate kuhinjske brisače so obvezna »oprema« skoraj vsake kuhinje. Nepogrešljive so, ko po nesreči kaj polijemo in želimo na hitro obrisati površino, z njimi popivnamo maščobo s hrane ... Pa so varne?

Marsikdo papirnate brisače vsaj občasno uporablja tudi kot robček ali pa z njimi očisti okna in ogledala. Njihova uporaba tako ni vezana samo na kuhinjo. Nepogrešljive so torej tudi v kopalnici, pri mamicah z majhnimi razgrajači, pri čiščenju avtomobila in še kje.

Razlike so

Ne tako daleč nazaj je potekala raziskava, v katero so skušali zajeti čim več različnih scenarijev uporabe kuhinjskih brisač. Brisače, ki jih najdemo na trgovskih policah so bile zgledno vpojne, prav tako ni bilo težav s pretržno silo. Razlike pa so se pokazale pri ustreznosti za brisanje gladkih površin, saj za določenimi ostajajo drobni ostanki. A pomembnejši kot to so podatki o sestavi papirnatih brisač, vsebnosti optičnih belil in mikrobioloških značilnostih.  

Vsi izdelki niso primerni za stik s hrano

Kot poudarjajo strokovnjaki, je na trgu je kar nekaj brisač, ki naj bi jih uporabljali zgolj za določeno opravilo (denimo čiščenje stekel ali pivnanje oziroma zavijanje prehranskih izdelkov). Prepričani so, da brisače, ko so enkrat postavljene v kuhinji, potrošniki uporabljajo za vse mogoče namene. Določeni vzorci imajo na embalaži oznako, da je izdelek primeren za stik s hrano, a tudi na nekaterih drugih vzorcih embalaža nakazuje, da gre za izdelek, ki ga lahko uporabljamo v stiku s hrano. Kljub temu pa vsi izdelki za to niso primerni. 

Nevarna belila

Strokovnjaki izmerili fluorescenco, ki nastane zaradi optičnih belil. Vsebujejo jih predvsem reciklirane brisače, ki so izdelane iz raznovrstnega odpadnega papirja, tudi takšnega, ki vsebuje belila. Fluorescenca sama po sebi ni nič nevarnega ali nenavadnega, a le če se med uporabo ne prenaša na materiale, s katerimi je brisača v stiku. A teh podatkov na embalaži kuhinjskih brisačn navadno ne boste našli, tako smo potrošniki  po nepotrebnem v stiku s kemikalijami. Ta težava je še posebej izrazita, ko brisačo uporabimo za zavijanje živil in stiku s hrano. Zato strokovnjaki svetujejo, da hrano raje zavijamo v aluminijasto folijo ali plastično folijo v živila.

Vidne sledi

Test, ki so ga izvedli, je pokazal, da bo brisanje stekla, ogledal in podobnih gladkih površin zelo verjetno zahtevalo nekaj več truda, saj boste morali odstraniti tudi drobne ostanke brisače.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava