DL: 20 let MoPZ vinogradnikov Čatež - Druži jih ljubezen do petja

2.2.2023 | 11:00

Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež letos praznuje 20-letnico delovanja. Slika je z letošnjega srečanja pevskih skupin vinogradnikov Dolenjske in Posavja v Trebnjem. (Foto: R. N., arhiv DL)

Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež letos praznuje 20-letnico delovanja. Slika je z letošnjega srečanja pevskih skupin vinogradnikov Dolenjske in Posavja v Trebnjem. (Foto: R. N., arhiv DL)

Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež je ob 20-letnici delovanja pripravil koncert – Zbor sestavlja devet pevcev, ki prepevajo različne pesmi, od ljudskih do zahtevnejših umetnih pesmi

Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež je pripravil koncert ob 20-letnici delovanja. V kulturnem domu na Čatežu sta se jim ob praznovanju pridružila Moški pevski zbor vinogradnikov Šentrupert in Skupina Virštanjski fantje.

Ob tej priložnosti so se spomnili začetkov. »Debata o pevskem zboru se je začela, ko smo pred dvema desetletjema v eni od šentrupertskih gostiln čakali na začetek predavanja o vinogradništvu. Za mizo sta z mano sedela Lado Stopar in Janez Zajc, s katerim sva prej več let prepevala v skupini Trebanjski oktet. Ko mi je omenil, da bi na Čatežu ustanovili pevski zbor, sem bil takoj za, saj sem bil takrat prav lačen pevskih vaj in nastopov. Lado je sestavil spisek mogočih pevcev iz okolice, in tako se je začela naša zgodba,« se spominja Jože Golob, eden od ustanovnih članov Moškega pevskega zbora vinogradnikov Čatež.

Na prvi vaji, ki so jo imeli v gasilskem domu na Čatežu, se je zbralo okoli 20 pevcev. »Kmalu se je pokazalo, da vsi ne bodo mogli sodelovati, saj smo takoj začeli peti štiriglasno. Nekateri so bili namreč brez vsakršnih izkušenj,« pravi Golob. Pod vodstvom zborovodkinje Majde Golob so se zavzeto pripravljali na svoj prvi nastop na Čateški cvičkariji; v zboru je bilo takrat 15 pevcev. Sprva so delovali pri Vinogradniško-turističnem društvu Čatež, leta 2006 pa so se registrirali kot KUD Moški pevski zbor vinogradnikov Čatež in pod tem imenom delujejo še danes.

V zboru se je doslej zvrstilo več kot 50 pevcev, ki jih druži ljubezen do večglasnega moškega petja, najvztrajnejši v njem prepevajo še danes. »Pevci smo kar vztrajni, zborovodkinje pa z nami niso ravno dolgo zdržale,« se pošali Golob. Po prvi sezoni je Majdo Golob nasledila Marta Steklasa, nato so jih v roke vzeli Jožica Stanič, Lado Stopar, Barbara Leben, zadnja leta pa je njihov zborovodja Gorazd Kermc.

Zbor trenutno sestavlja devet pevcev, ki prepevajo različne pesmi, od ljudskih do zahtevnejših umetnih pesmi. Sodelujejo na prireditvah domačih društev, radi se odzovejo tudi na druga povabila. Redno se udeležujejo revij pevskih zborov, nekajkrat so peli tudi na Taboru mladih v Šentvidu pri Stični. Ponosni so, da so letos že sedmič pod pokroviteljstvom Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, ki jo vodi Miran Jurak, pripravili srečanje pevskih skupin vinogradnikov Dolenjske in Posavja. »Naš namen je, da ljubitelji petja širimo pevsko kulturo tudi med vinogradniki,« še dodaja Golob.

Ponosni so na napredek, ki so ga pokazali v teh dveh desetletjih. Upajo, da medse pritegnejo še kakšnega mlajšega člana in da bodo dobili tudi novega predsednika, saj so že pol leta brez.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 15.  decembra 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava