Demenca drugače

26.1.2023 | 11:10

Demenca drugače

Kar 45 članov Univerze za starejše RIC Novo mesto se je odzvalo načrtovanemu predavanju o demenci. Predavateljica Mateja Zelič se je dobro pripravila, saj že dolgo dela z dementnimi v Domu starejših Novo mesto. Pokazala nam je normalne možgane z milijardo celic, ki skrbijo za govor, učenje, presojo, sposobnost mišljenja in spoznavanja. Dobro varovani delujejo, dokler …

Ko se nam to zgodi, je treba sprejeti in se prilagoditi. Vse se je začelo že 10 let prej. Prijazno okolje omogoča bivanje doma, kjer je vse znano in varno. V tujem okolju odpove orientacija v času, kraju in prostoru. Zato vedno iščejo pot domov. Za njih je realnost drugačna, saj živijo v svojem svetu. Vsi nerešeni problemi, ki so nas težili v življenju, ostajajo in jih kot bolniki rešujejo na svoj način. Že sedaj se lahko naučimo, da smo redoljubni in stvari odlagamo vedno na isti kraj. Tudi beležke koristijo. Razna pomagala, tehnični pripomočki, nam prikličejo asociacije. Glasna potrditev narejenega pa nam utrdi prepričanje, da smo to opravili. Potem ne hodimo preverjati in smo mirnejši. Tudi v tem obdobju se še lahko učimo in družimo, kar nas ohranja prisotne tu in zdaj.

Dobro je, da se o bolezni zdaj že govori. Nanjo opozarjajo svojci in tudi zdravniki. Za svojce je ta bolezen še posebno naporna, ker potrebujejo bolniki 24-urno prisotnost. Mnogi izgorevajo, ker jim je hudo poiskati pomoč. Zdravila še preizkušajo. Prav zdravniki in sorodniki pa so zaslužni, da o tem vemo več. Kot svetla lučka je gospa Štefanija Zlobec pomagala, da to bolezen sprejemamo drugače in se skušamo ubraniti prehitrega upada možganskih celic. Društvo Spominčica s svojim glasilom, s kavarnami razsvetljujejo temo okrog te bolezni.

Predavanje nam je predavateljica s smislom za humor dala vedeti, da je vse v naših rokah in da ni nič narobe, saj bomo znali ukrepati, dokle r… Na mnoga vprašanja je odgovorila že med predavanjem. Z vedenjem in napotki bomo lažje ohranili možgane in jih zadržali v prvotni velikosti. S ploskanjem smo se ji zahvalili za znanje, tolažbo in pogum, ki nam ga je vlila vesela, nasmejana ob tako težki temi.

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava