Zunaj bela zima, na krožniku pa bela repa (+recept)

23.1.2023 | 13:30

 Zunaj bela zima, na krožniku pa bela repa (+recept)

Več pozornosti tokrat namenjamo repi, ki je na slovenskih tleh že od antičnih časov. Danes je razširjena po vsem svetu, cenijo jo zaradi zanimivega okusa in številnih zdravstvenih prednosti.

Repa vsebuje veliko vitamina C in bakra, vitamina B6, mangana, aminokislin ter drugih snovi, ki jih telo potrebuje za delovanje. Zato v kuhinji z njo ne skoparite; poskrbite, da se bo čim pogosteje znašla na krožniku.

Za zdravje

Ne moremo mimo dejstva, da je repa izjemno bogata z vlakninami, zato pripomore k urejanju prebave in hkrati blaži morebitna črevesna vnetja. Vsebuje tudi veliko železa, zato je primerna za slabokrvne ljudi, obilo vitaminov skupine B pa poskrbi za delovanje hormonskega sistema.

Surova ali fermentirana

Večinoma poznamo repo v fermentirani različici, torej okisano. A zelo okusna in zdrava je tudi sveža. Naj poudarimo, da so izjemno zdravi in okusni tudi repini listi. Če si boste privoščili mlado listje repe, ki požene pozimi, si boste zagotovili naravno zaščito imunskega sistema. S svežim okusom lahko prav tako popestrite zimsko solato. Ali pa repo pripravite v omaki, morda kot prilogo k testeninam, jed na žlico … V nadaljevanju vam ponujamo izviren recept.

RECEPT: Polnjena repa

Repo skuhajte in izdolbite, nato pa zapecite v pečici. Navdušite z drugačnostjo!

Sestavine za 4 osebe: 8 okroglih rep, 150 ml kisle smetane, 250 g mladega sira, 50 g drobtin, 50 g masla, sol, poper in mleta paprika.

Priprava: Repi najprej odrežite liste in jih prihranite za pozneje. Nato repo operite in jo na tenko olupite. Zavrite večji lonec vode, ki ste ji primešali žlico soli, nato pa repo potopite v krop in kuhajte 40 minut. Medtem namastite pekač in pečico segrejte na 180 stopinj. Naribajte sir ter ga zmešajte s smetano, drobtinami, poprom in repinim listjem. Kuhano repo odcedite in nekoliko ohladite. Previdno izrežite sredico, drobno sesekljajte in dodajte masi. Izdolbene repe dajte v pekač in nadevajte. Na vrh položite maslo in posujte s papriko.

Pecite 15 minut in postrezite še vroče.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava