Aktivni upokojenci na Smuk

13.1.2023 | 13:15

Aktivni upokojenci na Smuk
Aktivni upokojenci na Smuk

Pohodniki, člani Društva upokojencev Dolenjske Toplice, smo že v začetku novega leta začeli z aktivnostjo. Po planu in vremenu primerno smo izbrali Smuk – 545 m visok hrib nad Semičem. Smuk daje priložnost rekreativcem, lovcem, jadralnim padalcem možnost za sprostitev in druženje v naravi ter krasen pogled na Belo krajino, vse do Kleka. Na Smuk vodi več pohodnih poti. Kot že večkrat, smo izbrali pot iz Rožnega Dola, kjer se je zbralo kar 17 pohodnikov, trije so se pridružili kasneje, kar je zelo pohvalno. Pohod začnemo pri Gasilskem domu v Rožnem Dolu, strmo do idilične vasice Pribišje in nato po označeni pešpoti E7, ki vodi iz Soteske čez Smuk do Gorjancev. Hodili smo po makadamskih, gozdnih poteh. Pomirjajoča energija stoletnih bukovih dreves poživlja duha in telo. Ob polharskem domu so člani polharskega društva zasadili več dreves, ki nudijo hrano in zavetje polhom. V semiškem muzeju je naravoslovna zbirka posvečena tudi njim, zaspancem, ki lahko prespijo sedem mesecev.

Na vrhu planote stoji romarska cerkev Sv. Lovrenca, ki se omenja leta 1687. Najprej je bila to kapela smuških graščakov, kar potrjuje družinski grb na prižnici in kamnita nagrobna plošča v tlaku. Zahodno od cerkve so razvaline gradu Smuk. V neposredni bližini je hrast, ki v obsegu meri 350cm in v poletnih dneh nudi prijetno senco. Za nas, mlade po srcu, štejejo tudi drobni užitki, kot domači čaj, kavica ... ob prijetnem klepetu v Lovskem domu, kjer nas vedno prijazno sprejmeta oskrbnik in njegov kuža. Seveda brez prelepega pogleda v slikovito Belo krajino, z vzletišča jadralnih padalcev, ne gre.

Povratek po isti poti do izhodišča. V dolino gre hitreje, pa tudi misel na odlične ribe in ostalo gostinsko ponudbo na turistični kmetiji in ribogojnici Plut Mlinar nam da pospešek. Kljub temu moramo biti pazljivi pri hoji.

Kako paše postanek po pohodu, ve vsak izmed nas. Ni vse v hitenju, počasi se daleč pride, treba se je ustaviti in pogledati okoli sebe. Čeprav že velikokrat po istih poteh, se vedno najde kaj novega, saj se narava in tudi mi spreminjamo. Če si ljubitelj narave, najdeš lepote in užitke povsod.

Lepo vabljeni na naslednji pohod, ki bo 14.2.2023 iz vasi Krka do Gradu Otočec, Struge in povratek. Pot ni zahtevna, je pa zanimiva, za marsikoga nova. Postanek z malico v Restavraciji Šoferska na Otočcu. Zbirno mesto na parkirišču Balnee v Dolenjski Toplicah ob 8. uri.

Elica Pavlič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava