DL: Delo na daljavo danes kot občasna možnost - kako v Krki, Adrii, Akrapoviču?

7.1.2023 | 15:30

Delo na daljavo je tudi ob umirjanju razmer zaradi covida-19 omogočeno, a v precej omejeni razsežnosti. (Foto: Shutterstock)

Delo na daljavo je tudi ob umirjanju razmer zaradi covida-19 omogočeno, a v precej omejeni razsežnosti. (Foto: Shutterstock)

Nekatera podjetja dela na daljavo nimajo in ga niso imela, nekatera ga ohranjajo iz časa epidemije ali že pred njo, nekatera pa ga takrat niso imela, a ga zdaj imajo

Novi koronavirus in ukrepi, ki jih je sprejela vlada za zajezitev epidemije, so povzročili številne spremembe v življenju in pri delu ljudi. Med drugim so povzročili tudi spremembe v načinu dela. Mnoga podjetja so uvedla delo na daljavo, kar nekaj pa jih je, ki delo od doma ohranjajo in spodbujajo med zaposlenimi tudi danes.

Ali so v letih 2020 in 2021, ki ju je zaznamovala epidemija covida-19, izvajali delo na daljavo, ki ima za delodajalce in zaposlene tako prednosti kot slabosti, ali njihovi zaposleni delajo na daljavo tudi še danes in ali so se tako odločili na pobudo zaposlenih ali podjetja, smo povprašali nekaj večjih podjetij v JV Sloveniji in Posavju. Sodeč po prejetih odgovorih, nekatera podjetja tudi med najbolj zaostrenimi epidemiološkimi ukrepi dela na daljavo niso uvedla in ga tudi danes ne izvajajo, nekatera ga iz časa epidemije ohranjajo, nekatera so ga imela tudi že pred epidemijo in ga imajo še danes, nekatera pa ga takrat niso imela, a ga zdaj imajo.

NISO IMELI IN NIMAJO

Med podjetji, ki dela na daljavo kot posledice korone niso vpeljala, je podjetje Stilles, d. o. o., iz Sevnice. »Zaposleni ne v času korone ne zdaj niso izkazovali želje po organizaciji dela na daljavo,« nam je povedala vodja splošno-kadrovskega področja Vladka Menoni.

IMELI IN IMAJO

»Ker je oskrba z električno energijo eden od temeljev kritične infrastrukture, smo delo v organizacijskem in tehnološkem smislu takoj prilagodili na način, ki je omogočal izpolnjevanje ključnih nalog, zaposlenim pa učinkovito in varno delo na daljavo. V epidemiološko najbolj kritičnem času so se na sedežu družbe izvajale najnujnejše poslovne funkcije, večina zaposlenih pa je opravljala delo na domu,« so nam sporočili iz družbe GEN energija, d. o. o. Kot so zapisali, so se leta 2020 zaradi epidemije spoprijeli z novo stvarnostjo pri organizaciji dela. »Pozorno spremljanje epidemioloških razmer v naši družbi zaradi odgovorne narave dela vseskozi ostaja stalnica. Delo na domu se po potrebi ohranja kot način za obvladovanje morebitnih okužb, kadar iz preventivnih razlogov pomeni ustreznejšo različico vključenosti v delovni proces,« so še zapisali. Da bi delo na domu formalno uredili, hkrati pa optimizirali poslovanje, znižali stroške dela, povečali storilnost in osebno zadovoljstvo zaposlenih zaradi lažjega usklajevanja poklicnega in družinskega življenja, so v družbi, kot so pojasnili, sprejeli pravilnik o opravljanju dela na domu, s katerim so delo na domu ohranili kot občasno izbirno možnost. »Zaposleni imamo tako možnost, da določeno število dni na mesec in na leto delamo na domu iz osebnih razlogov,« so še zapisali v družbi, ki ima sedež v Krškem.

OHRANJAJO, KJER JE TREBA

»V času zaostrenih razmer zaradi covida-19 smo sprejeli in izvajali vse ukrepe za zaščito zdravja in varnosti naših zaposlenih. Sem sodi tudi izvajanje dela na daljavo oziroma delo od doma, ki je bilo uvedeno povsod tam, kjer to dopušča narava dela,« pa so nam odgovorili na naša vprašanja v novomeškem podjetju Adria Mobil, d. o. o. Ob umirjanju razmer in koncu epidemije delo na daljavo izvajajo, kot so še povedali, kadar je to potrebno in utemeljeno ter kjer to omogoča narava dela.

NISO IMELI, ZDAJ IMAJO

Možnost občasnega dela na domu imajo danes tudi v Krki, tovarni zdravil, d. d., Novo mesto, med epidemijo pa dela na daljavo niso imeli. »Med epidemijo smo v skupini Krka nemudoma sprejeli sanitarne, zdravstvene in organizacijske preventivne ukrepe za zajezitev širjenja virusa, s katerimi smo zaščitili zdravje zaposlenih, omogočili nadaljnjo proizvodnjo in zagotavljanje zdravil ter poslovanje brez prekinitev. Tako smo ustvarili varne delovne razmere v podjetju in dela od doma nismo uvajali,« je povedala Dori Gorenc, direktorica kadrovskega sektorja v Krki. Kot je zapisala, je delo v farmacevtski industriji specifično, zato je delo od doma mogoče uvesti le v manjši in delni razsežnosti. »Glede na procese dela, ki zahtevajo neposredno sodelovanje sodelavcev na vseh področjih (proizvodnja, delo v laboratorijih), in prepletenost vseh delovnih procesov je večinoma potrebna navzočnost na delovnem mestu. Upoštevati je treba tudi, da imamo zaposlene v odvisnih družbah in predstavništvih v več kot 40 državah sveta v različnih časovnih pasovih, kar zahteva veliko usklajevanja, da smo pri delu in sodelovanju čim učinkovitejši,« pravi in dodaja, da so možnost občasnega dela od doma uvedli v manjšem obsegu in skladno z delovnopravno zakonodajo v času po epidemiji, in ne zaradi nje. »Uvedba občasnega dela od doma je bila narejena s premislekom, pri čemer smo želeli ohraniti vse prednosti, ki nam jih prinaša delovno okolje – od timskega dela, povezovanja pri iskanju novih rešitev, krepitve medosebnih odnosov pa do učinkovite organizacije dela, urejenosti delovnih razmer, varnosti in zdravja pri delu idr. Možnost občasnega dela od doma smo uvedli za večjo fleksibilnost dela, pri čemer pa smo glede narave dela in prepletenosti procesov v zvezi s tem sprejeli tudi jasna pravila,« je še pojasnila.

IMELI ŽE PRED KORONO

»Da bi zagotovili varnost zaposlenih, smo s protokolom podjetja Akrapovič, d. d., med preventivnimi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa ob pojavu virusa v Sloveniji sprejeli ukrep, da smo pri zaposlenih, pri katerih je narava dela to omogočala, predvideli delo od doma. V podjetju je med pandemijo koronavirusa SARS-CoV-2 delo od doma opravljalo več zaposlenih kot pred izbruhom virusa,« pa so nam povedali v podjetju iz Ivančne Gorice. Po koncu epidemije so sprejeli pravilnik, ki ureja pogoje za občasno opravljanje dela od doma. »Tak način dela uporablja manjše število zaposlenih, ki jim to omogočata narava in organizacija dela,« so nam še povedali.

Članek je bil objavljen v 46. številki Dolenjskega lista 17. novembra 2022

Mojca Leskovšek Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava