VIDEO: Hrvati primerjali hrvaški in brežiški Lidl - kje je cenejše?

5.1.2023 | 14:00

VIDEO: Hrvati primerjali hrvaški in brežiški Lidl - kje je cenejše?
VIDEO: Hrvati primerjali hrvaški in brežiški Lidl - kje je cenejše?

Hrvaški novinarji so primerjali cene enakih artiklov v isti trgovski verigi pri nas in na Hrvaškem, njihove ugotovitve so presenetljive.

Na Hrvaškem so z novim letom uvedli evro in ob tem se je že sprožil val negodovanja nad višjimi (navzgor zaokroženimi) cenami. Novinarji hrvaškega dnevnika Jutarnji list so se odločili primerjati cene pri njih in pri nas v Sloveniji.

Najprej so v hrvaškem Lidlu kupili deset artiklov (maslo, toast, mineralno vodo, kuhana šunka, sira trapist in cheddar, puding, tunino v konzervi, ajvar in čips), za katere so skupaj plačali 26,46 evrov, nato pa so se odpeljali še do Brežic in enake artikle nabrali še v slovenskem Lidlu. Kaj mislite, koliko je znašal račun pri nas?

Kolege novinarje Jutarnjega lista je zelo presenetilo, da je bil znesek pri nas znatno nižji: 18.90 evrov. Ugotovili so, da bi bila, če bi upoštevali redne cene, hrvaška košarica za kar 12,80 odstotkov dražja kot ista košarica v Sloveniji.

Največja razlika je bila pri siru trapist (700 gramskem): na Hrvaškem ta stane 8,99 evrov, medtem ko je pri nas njegova redna cena 6,49 evra, v akciji celo 5,19 evrov. Za toast so v hrvaški trgovini odšteli 99 centov – in to v akciji, medtem ko je v slovenski trgovini njegova redna cena 89 centov. Konzerva tunine je na hrvaškem kar 56 odstotkov dražja (pri nas 1,69 evra, na Hrvaškem 2,56 evrov). Za mineralno vodo so pri nas plačali 19 centov, čez mejo pa 31 centov, kuhana šunka pri njih stane 2,25 evrov, medtem ko pri nas 1,99 evrov …

Niti eden od kupljenih artiklov pri nas ni bil dražji (ali iste cene) kot na Hrvaškem. Bodo torej zdaj Hrvati k nam hodili v šoping?

Premier že napovedal ukrepe

Ob dvigu cen ob prehodu na evro se je že oglasil tudi hrvaški premier Andrej Plenković in napovedal, da bo vlada ukrepala. "Del poslovnih subjektov je to izkoristil, kar je slaba in nepoštena praksa," je dejal. "To je treba prekiniti, vrniti moramo cene, ki so bile pred 1. januarjem. Vključili bomo vse državne mehanizme, da to preprečimo in da se cene vrnejo na prejšnje." Menda so se o tem že pogovarjali na izrednem vladnem sestanku, ni pa še znano, kakšne mehanizme bodo uporabili. Govori se o možnih črnih listah, zamrznitvi cen določenih živil in celo o zakonski vrnitvi cen na prejšnje.

M. T. V.
Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava