Društvo Vandrov'c: Pletarska delavnica in film o kovaču

5.1.2023 | 10:30

Predsednica Društva Vandrov'c Alenka Stražišar Lamovšek in mojster kovač Jože Gracar

Predsednica Društva Vandrov'c Alenka Stražišar Lamovšek in mojster kovač Jože Gracar

Pletarska delavnica

Pletarska delavnica

Društvo Vandrov'c je v petek, 30. 12. 2022, organiziralo druženje v Gasilskem domu v Volčjih Njivah, in sicer se je med 15. in 18. uro odvijal začetni tečaj pletarstva z Antonom Zakrajškom, ob 18. uri pa so premierno predvajali še dokumentarni film o kovaču Jožetu Gracarju iz Trbinca pri Mirni.

Jože Gracar je s kovaštvom začel ukvarjati leta 1961. Za kovača se je izučil na Mirni pri Urbiču, v vajeniški šoli. Po končani šoli je z nazivom kovača doma uredil manjšo delavnico. Pravi, da je bilo takrat na Mirni veliko kovačev in vsi so imeli dovolj dela. Kot podkovski kovač je delal tudi v vojski v Mostarju, podkoval pa je tudi doma. Poleg podkovanja je izdeloval tudi vozove ter veliko orodja.

Vandrov’c - društvo za kulturo druženja, razvoj rokodelstva in pričevalce časa - je bilo ustanovljeno na pobudo lokalnega prebivalstva s prvim srečanjem prav na predvečer razglašene epidemije 12. 3. 2020 ali na gregorjevo, ki pa je tudi dan rokodelcev. Društvo je bilo ustanovljeno z namenom kakovostnega preživljanja prostega časa, za dokumentiranje dogajanja v kraju in spodbujanje rokodelstva. Od ustanovitve do danes so organizirali več vandranj po Mirnski dolini, posneli šest filmov o rokodelcih in pripravili fotografsko razstavo o Pticah, obiskovalcih Mirne. 

Z dogodkom, ki se je odvijal v petek, tako zaključujejo letošnja vandranja po Mirnski dolini. Zbrane je nagovoril podžupan Občine Mirna Zoran Remic. Projekte je podprla Občina Mirna.

V prihodnjem letu bodo nadaljevali z vandranji in različnimi dogodki ter v načrtu imajo posneti igrano dokumentarni film o Gorskih levih iz Mirne.

A. S. L.; foto: Alenka Stražišar Lamovšek, Franc Pepelnak Pep

Galerija

_ogled izdelkov_podzupan obcine mirna zoran remic in alenka strazisar lamovek
_Pletarska delavnica (1)
_Pletarska delavnica (2)
_Pletarska delavnica (3)
_Pletarska delavnica (4)
_Pletarska delavnica (5)
_Pletarska delavnica (6)
_Pletarska delavnica (7)
_Pletarska delavnica (8)
_predsednica drustva vandrovc alenka strazisar lamovsek_mojster kovac_joze gracar_projekcija filma
_projekcija filma
_z leve_alenka strazisar lamovsek_joze gracar_zoran remic_anron zakrajsek_projekcija filma

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava