Tako alkohol vpliva na vaša jetra

31.12.2022 | 13:30

Ob praznikih večkrat nazdravimo, karf telesu ni všeč. (Dreamstime)

Ob praznikih večkrat nazdravimo, karf telesu ni všeč. (Dreamstime)

Preverite, kako alkohol vpliva na jetra, kaj se zgodi, če je vaše telo polno strupov in kaj je glavni vzrok za pojav glavobola.

Ne pozabite nanje

Jetra razgradijo devetdeset odstotkov alkohola, ki ga popijemo. Preostalih deset odstotkov alkohola telo zapusti z znojem, dihanjem in urinom. Jetra lahko v eni uri razgradijo le določeno količino alkohola (na primer 25 mililitrov žganja), odvisno tudi od telesne teže in spola. Pri ženskah se alkohol razgrajuje počasneje kot pri moških. Kronično uživanje alkohola tako vodi v zamaščena jetra (ko jetra začnejo kopičiti maščobo in nabreknejo), hepatitis (vnetje jeter) in cirozo, ko so poškodbe jetrnih celic dokončne in neozdravljive. V prazničnem času, ki je pred nami, imajo naša jetra zato veliko dela. Pomagajte jim, da bodo zmogla.

Pazite na svoja jetra. (Revija Zarja Jana)

Pazite na svoja jetra. (Revija Zarja Jana)

Bolezen si velikokrat ustvarimo sami

Če je telo polno strupov, ostankov presnove, mu primanjkuje kisika in vitalnih snovi, potem ustvarja idealne okoliščine za naselitev in razmnoževanje škodljivih mikrobov, ki povzročajo okužbe. Takšno okolje lahko povzroči tudi poškodbe na celični ravni in celo razvoj rakavih celic. Zato se moramo zavedati, da si večino bolezni ustvarimo sami. Kako? Z nezdravim življenjskim slogom! Obvladovanje stresa, skrb za dovolj počitka in spanja, telesna dejavnost, pitje ustrezne količine vode, uživanje nepredelane ekološke hrane – vse to omogoči, da ostanemo oziroma postanemo zdravi.

Uf, ta glavobol

Glavni vzrok za nastanek glavobola so živčni končiči, ki jih vzdražijo napete mišice. Te so lahko napete zaradi stresa ali fizikalnega vzroka, kot so občutljivost za svetlobo, jakost zvoka in močne vonjave, ali zaradi napenjanja oči in škrtanja z zobmi. Tovrstni glavoboli so po navadi redki in hitro minejo, če pa trajajo po več dni, se lahko razvijejo tudi v kronično obliko. Ko začutite prve znake glavobola, ga najprej poskusite pregnati z dobrim počitkom in sprostitvijo. Umaknite se v miren in temen prostor ali se odpravite na sproščujoč sprehod v naravo. Napete mišice lahko zmehčate z vročo krpo. Tako boste omilili bolečino, ki izhaja iz zgornjega dela hrbtenice. Pijte dovolj vode, uživate lahko tudi čajne mešanice iz baldrijana, melise, bele omele, šentjanževke, poprove mete, žajblja ali rožmarina, ki bodo ublažile bolečine neprijetnih glavobolov. Koristen je tudi ingver zaradi vsebnosti encimov, ki pomagajo pri prebavi. Prav ta je lahko namreč eden izmed vzrokov za nastanek glavobola. Pomagate si lahko tudi z aromaterapijo – na bolečine v predelu glave blagodejno učinkuje eterično olje sivka.

Mija Ren / revija Bodi zdrava

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava