OZ RK Metlika v letu 2022

30.12.2022 | 10:00

OZ RK Metlika v letu 2022

Naše poslanstvo
Zaradi vsakodnevnega porasta in raznolikosti potreb je naše poslanstvo, da pomagamo čim večjemu številu pomoči potrebnim. Da pa bi lahko uresničili zgoraj omenjeno poslanstvo ter izvedbo vseh projektov in aktivnosti, potrebujemo poleg finančnih tudi veliko število človeških virov. Tako naše gibanje temelji na delu prostovoljcev, ki danes v svojih vrstah združujejo okoli 90 milijonov prostovoljcev širom sveta.

Prostovoljci so kategorija oseb, ki so vključeni v številne projekte in programe dela naše organizacije in so temelj izvajanja poslanstva, ki ga naša organizacija uresničuje za in v korist ljudi, ki so potrebni pomoči. Vključeni so v procese vodenja, načrtovanja, zbiranja, analiziranja in izvajanja neposredne dejavnosti, programov  in projektov na različnih področjih. Rdeči križ Metlika preko mreže 13. krajevnih organizacij Rdečega križa, ki delujejo na področju Občine Metlika, združujejo 300 prostovoljcev, članov in aktivistov ter mladih prostovoljcev preko krožkov RK ki delujejo na treh OŠ.

Pomoči

Skozi celo leto smo občanom vsak mesec nudili materialno pomoč v hrani, obutvi in oblačilih, finančno pomoč pa na podlagi prejetih prošenj, akcije Šolar (pomoč pri nakupu šolskih potrebščin), akcije Drobtinica (pomoč pri plačilu šolske prehrane) in pomoč pri plačilu letovanja otrok na Debelem rtiču. Poleg omenjenega pa smo iz sklada »Stopimo skupaj« finančno pomagali za prepotrebne terapije otrokom s posebnimi potrebami, nakupu avtomobila za otroke s posebnimi potrebami, pomoč pri ureditvi bivalnih prostorov … V letu 2022 smo med naše prejemnike razdelili 40.192 kg hrane in 11.056 evrov finančne pomoči. 

Programi

Skozi celo leto so se izvajali programi za mlade, starejše in preventivno zdravstveni programi za različne ciljne skupine, kot so: Tretja generacija - obiski starejših občanov, Hoj, gremo na kavo - druženje z oskrbovanci doma starejših občanov, Kosilo v decembru - dostava brezplačnih toplih obrokov za občane, ki jih je življenje potisnilo na rob, Božiček za en dan - obdaritev otrok in starejših občanov, letovanje otrok na Debelem rtiču, taborjenje »Las-tna aktivnost mladih« v kampu Podzemelj, tekmovanje ekip prve pomoči OŠ in starejših ekip, akcija Drobtinica, akcija Šolar in preventivno zdravstvene akcije: Tik-tak (brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola), akcija Občanka (pregled dojk), akcija «Pomagaj prvi«, predstavitev temeljnih postopkov oživljanja in uporaba AED-ja, vaja »Prva pomoč rešuje življenje«, krvodajalske akcije, dobrodelni koncert, humanitarna akcija zbiranja materialne in finančne pomoči za begunce iz Ukrajine … V omenjenih programih in akcijah je bilo zajetih 435 otrok in do 1.080 odraslih občanov.

Svetovalnica Srečanje

Svetovalnica Srečanje v metliški občini ostaja brezplačna možnost za vse tiste, ki iščejo pomoč ob različnih oblikah zasvojenosti. Svetovalnica v Metliki v koordinaciji Rdečega križa Metlika deluje že peto leto. Delovni čas svetovalnice srečanje v Metliki je vsaka druga in četrta sreda v mesecu od 9.00 – 14.00 ure. Svetovalnica je za uporabnike brezplačna, v program pristopajo prostovoljno in anonimno, ob tem so seznanjeni, da brezplačnost udeležbe omogoča občina Metlika s financiranjem programa. Čakalne dobe ni. Izvajalec svetovanj v Metliki je gospod Toni Kočevar, naročite se lahko za obisk svetovalnice na št. 051 367 497. Uporabnike, ki skozi svetovanje pridejo do ugotovitve, da potrebujejo dnevno osebnostno delo na sebi, povežemo z visokopražnimi programi zdravljenja, pravi Toni.

Zahvala

V imenu Rdečega križa Metlika velika HVALA in poklon našim predanim članom ekip prve pomoči - bolničarjem in prostovoljcem za dobra dela pomoči potrebnim. Hvala donatorjem, občini Metlika in občanom za prostovoljne prispevke ter medijem za poročanje. Tudi vsi ostali smo lahko dobrodelni z delčkom dohodnine, ki ga lahko namenite Rdečemu križu Metlika za družine v stiski.

Uspešno in srečno v novem letu.

Mojca Stopar Zevnik, predsednica
Zalka Klemenčič, sekretarka

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava