Božični kaktus zacveti, ko druge lepotice spijo

30.12.2022 | 13:30

Božični kaktus prestavite na hladno mesto, tam bo razvil cvetove in v  času božiča zacvetel. Če mu bo pretoplo, bodo cvetovi hitro odpadli.

Božični kaktus prestavite na hladno mesto, tam bo razvil cvetove in v času božiča zacvetel. Če mu bo pretoplo, bodo cvetovi hitro odpadli.

Nedvomno je božična zvezda trend že nekaj deset let, a še pred njo je v decembrskih dneh kraljeval božični kaktus. Skrb zanj je precej preprostejša, a veselje ob cvetenju nič skromnejše.

Marsikatera babica se nad božičnimi kaktusi navdušuje bolj kot nad številnimi barvnimi različicami božičnih zvezd, saj so bili v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja v domovih zelo priljubljeni. Gre za rastlino, ki bo vztrajala tudi po decembrskih praznikih in zlahka preživela leto, njena vzgoja je precej preprostejša, a zaradi tega ni nič manj lepa in dekorativna.

Zasenčila ga je božična zvezda

Njegova domovina je Južna Amerika, kjer raste v obliki večjih ali manjših grmov oziroma kot epifit na drevesih, grmovju ali skalah, ki se jih trdno oprime z močnimi koreninami. V tem pogledu je podoben orhidejam, ki smo jih prav tako vzljubili. Danes nas božični kaktusi razveseljujejo z živo rdečimi, oranžnimi, vijoličastimi in tudi belimi cvetovi, in kar malo po krivici smo pozabili nanj, ker ga je pač zasenčila božična zvezda.

Ko božični kaktus spomladi požene nove poganjke, mu počasi začnemo dodajati gnojilo in pazimo, da je zemlja ves čas vlažna.

Ko božični kaktus spomladi požene nove poganjke, mu počasi začnemo dodajati gnojilo in pazimo, da je zemlja ves čas vlažna.

Nega

Skrb za božični kaktus ne zahteva posebnega znanja. Raje ima manj svetlobe, in če želite, da bo bujno cvetel, mu namenite nekoliko nižjo temperaturo. Rastline nikar ne postavljajte na premočno in neposredno sonce, saj lahko poškoduje liste. Tla, v katerih ga bomo vzgajali, naj bodo dobro odcedna. Najbolje bo, če boste uporabili pripravljeno mešanico za kaktuse. Idealna zemlja je sestavljena iz ilovice, komposta in mivke, mešanici pa lahko dodate tudi pest pepela. V primerjavi z drugimi kaktusi potrebuje več vode, zato ga zalivamo že, ko je prst na otip suha. Čez poletje poskrbimo, da je zemlja vlažna, oktobra pa popolnoma prekinemo zalivanje. Od novembra do januarja, v času cvetenja, zalivamo normalno. Ko kaktusu začnejo odpadati cvetovi, mu zagotovimo počitek pri nižji temperaturi, od 10 do 12 stopinj Celzija. V tem času zalivanje ni potrebno.

M. K.; Svet24
Foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava