Eventus: Po 30 letih poslovanja največji domači ponudnik elektromateriala

20.12.2022 | 14:00

Eventus: Po 30 letih poslovanja največji domači ponudnik elektromateriala

Trgovska družba Eventus iz Novega mesta, ki je v iztekajočem se letu obeležila 30-letnico poslovanja, je družinsko podjetje, ki ima svoje začetke v letu 1992 in se vsa ta leta ukvarja s prodajo elektromateriala. Danes je glede na lastniško strukturo, prav gotovo največje slovensko podjetje na področju prodaje elektromateriala. Lani so ustvarili dobrih 31 mio evrov prihodkov, 95% z veleprodajo in dobre rezultate pričakujejo tudi letos. Eventus zaposluje povprečno 70 ljudi, ki so razporejeni v štirih veleprodajnih enotah v Celju, Ljubljani, Mariboru in Novem mestu, kjer je tudi sedež podjetja in njihova maloprodajna trgovina.

Ustanovitelj in lastnik podjetja Vladimir Urek se svojih podjetniških začetkov spominja: »Kljub znanju in izkušnjam, ki sem si jih pridobil z delom v elektro dejavnosti, si nisem predstavljal, česa vse se bom moral še naučiti. To so bili časi, ko smo v glavnem vsi začenjali iz nič. V tistem obdobju je na slovenskem trgu delovalo kar nekaj, za takratne razmere velikih sistemov in mi smo si morali za preživetje pridobiti kvalitetne kupce in dobavitelje.« S hitro rastjo je Eventus leta 1994 odprl svojo maloprodajo v Novem mestu, leta 1998 sta začeli poslovati enoti v Celju in Ljubljani. Med pomembnejšimi prelomnicami je leto 2000, ko so v Novem mestu zgradili lastni objekt, ki so ga leta 2007 še razširili. Leta 2003 je začela poslovati tudi enota v Mariboru. Posebej pomembno je bilo leto 2018, ko so zgradili lastne poslovne prostore v Celju. Tako podjetje Eventus z vsemi štirimi lokacijami pokriva območje celotne Slovenije.

Eventus: Po 30 letih poslovanja največji domači ponudnik elektromateriala

Glavni prodajni program podjetju predstavljajo električni vodniki oz. kabli in žice in s tem so eden največjih ponudnikov v Sloveniji, predvsem po širini asortimana in zalogah. Pomembni prodajni programi so še razsvetljava, kjer ponujajo profesionalno notranjo in zunanjo razsvetljavo (osvetlitev cest, tunelov, športnih površin, poslovnih objektov, dvoran ipd.) ter industrijska in inštalacijska oprema za celovito elektrifikacijo od manjših do največjih objektov. Eventusovi kupci so različni izvajalci elektroinštalacij, servisne službe, proizvodna podjetja, maloprodajne trgovine in javna podjetja preko javnih naročil. Sodelujejo tudi z investitorji in projektanti pri energetskih sanacijah in pripravi novih projektov. Kot pove direktor družbe Eventus Srđan Brkić: “Z razvojem tehnologije, so se prodajni programi močno spremenili, prav tako pa tudi zahteve ter potrebe kupcev in načini prodaje. Če pogledamo samo primer razsvetljave - žarnico na žarilno nitko. Danes je skoraj ni več. Doživeli smo razcvet LED tehnologije, ki nudi neomejene možnosti in vseskozi moramo slediti novostim in trendom na trgu. Temu se moramo enostavno prilagajati, če želimo biti med najboljšimi in obstati na trgu.”

Dejavnost prodaje elektromateriala je povezana s panogo gradbeništva. Razmere v tej panogi tako posledično vplivajo tudi na poslovanje podjetja, zato je Eventus naredil korak naprej in se začel usmerjati tudi neposredno v industrijo. Tako že številna podjetja uspešno oskrbujejo z materiali za prvo vgradnjo v končne izdelke, prav tako sodelujejo pri njihovih investicijah, energetskih sanacijah in vzdrževanju objektov. 

Zadnji dve leti sta prinesli negotove čase, na katere se je bilo potrebno hitro prilagoditi. Podjetje je dogajanje na trgu občutilo predvsem pri daljših dobavnih rokih, kar je bilo najbolj izrazito pri dobavi kablov, kjer se je rok dobave iz treh podaljšal na šest mesecev. Tako je bilo podjetje prisiljeno ustvariti večjo zalogo za nemoteno oskrbo svojih kupcev. S tem pa se je dvignilo tveganje prilagajanja cen na trgu zaradi nihanja cene bakra na svetovnih borzah. Tudi svetovna kriza pri pomanjkanju polprevodnikov je podjetju predstavljala dodatne izzive, saj prodajajo tudi izdelke, kjer so sestavni deli polprevodniki. Vendar je podjetje s hitro odzivnostjo in sodelovanjem z dobavitelji in kupci vedno našlo rešitve, z alternativami ali prilagoditvami daljšega dobavnega roka.

Podjetje Eventus vsa ta leta raste in povečuje prodajo, kar bo doseglo tudi v iztekajočem se letu. Kljub prihajajoči negotovi situaciji, je cilj podjetja biti in ostati med tremi največjimi veletrgovci na področju prodaje elektromateriala v Sloveniji. Ob tem vodstvo povsem upravičeno poudarja, da sta podjetju Eventus glavna konkurenta podjetji, ki sta v lasti velikih evropskih oz. svetovnih korporacij.

Eventus: Po 30 letih poslovanja največji domači ponudnik elektromateriala

V podjetju se vseskozi trudijo za zadovoljstvo, pripadnost in strokovnost vseh zaposlenih, kateri so pomemben člen podjetja in s tem so nedvomno zaslužni za uspeh in rast podjetja, je prepričano vodstvo Eventusa. Zato podjetje nagrajuje uspešnost sodelavcev in jim med letom izplačujejo stimulativne nagrade, regres, ki je bil v tem letu v višini 2.000,00 eurov bruto, decembrsko poslovno uspešnost (božičnico), ki je bila v tem letu v višini 100 % povprečne plače v RS oz. 1.986,82 eur bruto.

Podjetje Eventus v skladu s standardom kakovosti ISO 9000, ki ga ima že vse od leta 2000, uvaja v svoje poslovanje elemente, ki omogočajo podjetju razpoznavnost po kakovostno opravljenih storitvah v skladu z zahtevami, potrebami in pričakovanji kupcev. Hkrati se zaveda, da je varovanje okolja izjemnega pomena, zato skrb za okolje in zmanjševanje svojih vplivov na okolje vključuje v redno poslovanje, predvsem na področju ravnanja z odpadno embalažo in ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo. Eventus omogoča svojim kupcem možnost oddajanja odsluženih fluorescentnih, kompaktnih fluorescentnih in visoko intenzivnostnih sijalk ter ostale odpadne električne in elektronske opreme, za katere je zavezanec, po vseh svojih lokacijah. 

Okoljsko in družbeno odgovorno podjetje del svojih uspehov deli tudi s prostorom v katerem posluje. Podpirajo mnoge humanitarne projekte, še posebej pomagajo otrokom iz socialno ogroženih družin, vključujejo se v vseslovensko akcijo »Peljimo otroke na morje« in spodbujajo ustvarjalnost mladih dijakov na Šolskem centru Novo mesto. V mesecu novembru so donirali AEG za Športno dvorano Marof, ob tem pa se odločili, da bodo napravo, ki rešuje življenje, imeli tudi v svojem podjetju. Tako so defibrilator namestili v maloprodajni trgovini podjetja Eventus. Kot je že tradicija bodo tudi v letošnjem prazničnem decembru del sredstev namenili različnim donacijam. 

K. U. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava