DL: Razstava Roberta Hlavatyja - Slikal iz duše za dušo

20.12.2022 | 11:20

Avtorica razstave dr. Nelida Nemec (Foto: Alenka Stražišar Lamovšek)

Avtorica razstave dr. Nelida Nemec (Foto: Alenka Stražišar Lamovšek)

V Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje je na ogled nova razstava, v katero so vključili dela Roberta Hlavatyja, ki je bil po izobrazbi zobozdravnik, a ga je od mladosti zanimala umetnost.

Hlavaty je bil slikar, ki je znanje pridobival postopoma, s trudom in potrpežljivostjo ter ob pomoči prijateljev, že uveljavljenih in šolanih slikarjev. Z razstavo 45 akvarelov, na katerih prevladujejo podobe mest in okolice, vode in neba, avtorica dr. Nelida Nemec zaokroža njegovo ustvarjalno pot med Ljubljano, Koprom in Trstom in na neki način tudi Novim mestom, kjer njegova družina skrbno hrani njegovo dediščino. »Robert Hlavaty ni bil poklicni slikar. Slikal je iz duše za dušo. Učil se je pri najboljših slikarjih tedanjega slovenskega prostora. Skupno je to, da izžareva ljubezen do pokrajine. Največ del je posvetil Krasu, kjer se je tudi veliko zadrževal. Kraševci so ga neizmerno spoštovali, ga imeli radi. Bil je svetel trenutek, ki je združeval zamejstvo in kraško področje. V akvarelu, ki je postal prepoznavna slikarska tehnika za Roberta Hlavatyja, je dosegel vrh,« je ob odprtju razstave dejala Nelida Nemec.

Kot pravijo v Galeriji likovnih samorastnikov, so se šest muzejev, trije zasebniki, podjetje in tri občine povezali v želji, da bi predstavili izbrana dela umetnika čeških korenin, ki je odraščal in umrl v Trstu, a je tesno povezan tudi s Primorsko in Dolenjsko. »V teh časih, ko smo prepogosto usmerjeni v lastne koristi in cilje, sta še toliko več vredna povezovanje in sodelovanje. Gre za razstavo, ki smo jo v Galeriji likovnih samorastnikov Trebnje pripravili v sodelovanju z družino Hlavaty, prijateljskimi muzeji, organizacijami in posamezniki, ki hranijo dela Roberta Hlavatyja. Sodelovanja nizamo v želji po večanju prepoznavnosti naše zbirke na eni in približevanju različnih umetnikov našim obiskovalcem na drugi strani,« pravi Patricija Pavlič, direktorica CIK-a Trebnje, pri katerem deluje Galerija likovnih samorastnikov Trebnje.

Razstava bo na ogled do 12. februarja prihodnje leto.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 3. novembra 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava