Veronika Strnad - Ob skoku čez 'lužo' puščam vsa vrata odprta

21.11.2022 | 14:15

Na festivalu Popevka 2022 je osvojila nagrado za mladega obetavnega avtorja in izvajalca. Na fotografiji z očetom Rudolfom Gasom.

Na festivalu Popevka 2022 je osvojila nagrado za mladega obetavnega avtorja in izvajalca. Na fotografiji z očetom Rudolfom Gasom.

Veronika Strnad je šolana in predana glasbenica, dekle s čudovitim angelskim glasom. Svojo glasbeno pravljico ustvarja z veliko strasti in ljubezni, zato so njene pesmi doživete ter začinjene s pisano paleto čustev.

S svojo novo skladbo Ljubim se je predstavila na festivalu Popevka 2022, kjer je osvojila nagrado za mladega obetavnega avtorja in izvajalca. Zaupala nam je nekaj malih skrivnosti o njeni glasbeni poti ter njenem ustvarjanju.

Veronika, lepo pozdravljeni. Iskrene čestitke za odličen nastop na Popevki 2022. Predstavili ste se s čutno pesmijo Ljubim. Pa nam za začetek zaupajte, o čem govori besedilo.

Pesem Ljubim govori o trenutkih, ki spreletavajo dva predana človeka. O tistih najslajših in tistih malo bolj grenkih. Kljub dvomom, ki poplesavajo naokoli, in strahovom, ki ju zbujajo iz sladkih iluzij, ju ljubezen močno zbližuje ter ju ne zapusti.

Kaj je tisto, kar daje začimbo vaši novi čutni skladbi; skladbi, ki poboža dušo?

V ozadju je zelo pristna in iskrena zgodba, zato tudi vse izpete besede resnično čutim. Hkrati pa so te močno povezane z melodijami in mislim, da skupaj ustvarjajo preprosto in čutno pesem.

Kako je pesem nastajala, kje ste črpali navdih?

Svoje občutke in misli, ki izvirajo iz moje zgodbe, sem nekega popoldneva ob klavirju prelila v glasbo in kmalu začutila, da bi se lahko iz tega razvilo nekaj lepega. Nato mi je moj prijatelj Žan Florjanič Baronik pozorno prisluhnil in ustvaril prekrasno besedilo, moj oče Rudolf Gas pa je glasbeno zamisel podprl in napisal čudovit aranžma ter tako pesem pripeljal do končne podobe. S skupnimi močmi je bila pesem v nekaj dneh končana in pripravljena za prijavo na Popevko 2022.

Kakšno pa je glavno sporočilo novega singla? Bi morda lahko izpostavili citat, ki vam je najbližje?

Mislim, da so v vsaki ljubezni prisotni tako lepi trenutki kot tudi negotovost in dvomi. Prisoten je torej kontrast med dobrim in zlim, a še vedno je ljubezen tista močna sila, ki premika meje in premami zlo. Meni zelo ljub verz je »kam odplul bo najin tih pristan« – uganka, ki je ne zna rešiti nihče.

Nam zaupate še, kakšne so izkušnje z velikega odra Popevke 2022?

Celotna izkušnja je izjemna. Že samo to, da je orkester RTV Slovenija igral mojo skladbo, je skoraj neverjetno, poleg tega pa je pogled z odra res krasen in čudovit občutek, da lahko svojo pesem odpoješ pred celo Slovenijo. Neverjetno lepo je tudi to, koliko truda vloži celotna ekipa od aranžerja od stilista, koreografa, maskerja do tonskega mojstra, režiserja ... Samo za tri minute in pol in naredi vse, da se boš dobro počutil in da bo nastop čim bolje izpeljan. Zelo sem vesela in hvaležna, da sem bila lahko del tega festivala, saj imam veliko spoštovanje do le-tega, hkrati pa sem dobila bogato izkušnjo in lepo popotnico za naprej. Zagotovo to ni zadnja udeležba na takšnem festivalu!

Pa se še malce dotakniva ljubezni. Kaj je tisto, kar najpogosteje ogreje vaše srce?

Zame so to srčni in pristni ljudje, ki s svojo energijo in lepim namenom preprosto polepšajo dneve.

Veronika Strnad / šolana in predana glasbenica, dekle s čudovitim angelskim glasom.

Veronika Strnad / šolana in predana glasbenica, dekle s čudovitim angelskim glasom.

Ena izmed velikih ljubezni v vašem življenju je torej glasba, bi lahko rekli, da vam je bila položena v zibelko?

Definitivno lahko rečem, da mi je bila s tem, da sem se rodila glasbenikoma, omogočena marsikatera stvar. Poleg prirojenih lastnosti sem lahko iz prve roke videla, kako je videti življenje in poslanstvo glasbenika. Skozi življenje v glasbeni družini se ves čas učim in pridobivam najrazličnejše izkušnje. Pa vendar ni to zagotovilo za uspeh. Potrebna je tudi strast, predanost, delavnost in trud, brez katerega so še takšne prednosti zaman.

Trenutno se glasbeno izobražujete v sosednji Avstriji. V kratkem pa boste šolanje nadaljevali na priznani univerzi Berklee v Bostonu. Zanimiva je zgodba, kako ste si prislužili mesto na prestižni univerzi. Jo lahko podelite z nami?

Udeležbo na poletni šoli Berklee v okviru Umbria Jazz festivala v Perugii sem dobila kot rojstnodnevno darilo. Udeleženci smo imeli dva tedna intenzivne delavnice s profesorji z univerze Berklee iz Bostona. Na koncu poletne šole pa Berklee podeljuje tudi nagrade udeležencem, na podlagi avdicije, ki jo lahko opravljajo le izbrani udeleženci, v obliki štipendij za študij oz. izobraževanje na univerzi Berklee v Bostonu. Termin za avdicijo sem dobila naknadno, saj me je na festivalu opazil eden izmed profesorjev in me predlagal za kandidatko za štipendijo. Najvišjo nagrado za polno štipendijo dodiplomskega študija je prejelo šest glasbenikov in med njimi sem bila tudi jaz. Nazadnje so poklicali moje ime in solze so se nezadržno vlile. Bilo je veliko veselja, privoščljivosti in podpore s strani udeležencev, profesorjev in organizatorjev, zame pa močno potrdilo, da sem na pravi poti ter da se je ves trud in delo poplačalo.

Vaši življenjski načrti so torej usmerjeni v glasbo. Kaj je še tisto, čemur boste v življenju sledili? Kakšni so načrti za prihodnost?

Preden zapustim celino, bi želela ustvariti čim več avtorske glasbe, sodelovati s predanimi ljudmi in se predstaviti čim širši publiki. Ob skoku čez lužo pa puščam vsa vrata na stežaj odprta za nove izkušnje in dogodivščine ter se prepuščam življenjskemu toku.

Nam za konec zaupate zgolj še, kdo so vaši glasbeni idoli?

Moji idoli so tako moji družinski člani kot tudi vsi srčni in strastni glasbeniki, ki ustvarjajo svojo edinstveno zgodbo in stremijo k svojim sanjam.

T. F.: odkrito.si
Foto: M24

Galerija

_zVS (1)
_zVS (2)
_zVS (3)
_zVS (4)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava