Pohod revmatikov po učni poti Glinokopi Zalog

18.11.2022 | 11:30

Pohod revmatikov po učni poti Glinokopi Zalog
Pohod revmatikov po učni poti Glinokopi Zalog
Pohod revmatikov po učni poti Glinokopi Zalog
Pohod revmatikov po učni poti Glinokopi Zalog

Podružnica revmatikov Dolenjske in Bele krajine, skupina iz Novega mesta, je organizirala v soboto, 29. 10. 2022, pohod po učni poti Glinokopi Zalog. Ob 10-ih se nas je pred Športnim parkom Breza, kjer je prostor za parkiranje in začetna točka učne poti, zbralo trinajst pohodnikov različnih generacij. Za dobrodošlico smo spili kavico in se posladkali s piškoti, za kar je poskrbela vodja pohoda, redna članica in domačinka Irena Jerič.

Po zaužitju kavice smo se podali na pot. Po učni poti nas je vodila predstavnica Občine Straža, gospa Andreja Kren. Po pozdravu nas je vodnica seznanila, kako so nastali vodni biotopi na območju nekdanje opekarne Zalog, kjer so za potrebe opekarne kopali glino. Ker izkopov niso zasuli, se je v njih začela zadrževati deževnica, ki je zajeta v petih večjih glinokopnih jamah. Sprehodili smo se po 700 m dolgi sprehajalni poti, namenjeni spoznavanju živega sveta mokrišča, še zlasti ptic, dvoživk in rastlin ter pozabljene dediščine opekarstva Zaloga in okolice. Na krožni poti sta urejeni višinska in talna opazovalnica, učna mlaka za izvajanje naravoslovnega pouka, počivališča ter informativne table. Učna pot ni niti dolga niti zahtevna, dobro utrjena in ravna. Ogled je trajal dobro uro in prehodili smo približno 1,5 km. Na tej poti nas je Andreja seznanila z vsemi značilnostmi in zanimivostmi. Zanimiva so glinokopna jezera, ki se razlikuje po obsegu in globini vode ter stopnji zaraščenosti. Udeleženci pohoda smo bili mnenja, da se je zanimivo sprehoditi po učni poti v različnih letnih časih. Za vodenje smo se gospe Andreji zahvalili z vrtnico in nekaj izvodi glasila Revmatik.

Po ogledu in prehojeni učni poti smo imeli dve izbiri, in sicer peš (približno 1 km) ali z avtomobili do gostilne "Pri Mari". Izbrali smo drugo izbiro. Tu smo se okrepčali s toplim obrokom – obaro in nadaljevali z našim prijetnim druženjem. Ob zaključku pohoda oziroma našega druženja smo ugotovili, da nam je žal, ker se ni pohoda udeležilo več članov naše podružnice.

Helena Murgelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava