DL: Dušan Pušnik, oftalmolog - V ospredju dobrobit pacienta

17.11.2022 | 14:10

Dušan Pušnik, dr. med., spec. oftalmolog, že 30 let vodi zasebno oftalmološko ambulanto v Novem mestu.

Dušan Pušnik, dr. med., spec. oftalmolog, že 30 let vodi zasebno oftalmološko ambulanto v Novem mestu.

Dr. Dušan Pušnik že skoraj 30 let vodi zasebno oftalmološko ambulanto v Novem mestu. Okulistika je njegova strast, in ko se danes ozre nazaj, ugotavlja, da je skoraj vse življenje posvetil ljudem, ki imajo težave z vidom ali očmi.

Dr. Pušnik, ki je po končanem študiju na ljubljanski medicinski fakulteti opravil specializacijo iz oftalmologije, je eden prvih zasebnikov v okulistiki. Svoj medicinski center je postavil ob eni izmed glavnih vpadnic v Novo mesto. Z ženo, dr. Mojco Novljan, specialistko dentalne medicine, sta pod isto streho združila dve veji medicine – okulistiko in zobozdravstvo.

Dr. Pušnik pravi, da čeprav si ga večina pacientov zapomni iz ordinacije, v kateri izvaja preglede oči za določitev dioptrije ali predpis očal, sam najbolj uživa v operacijski dvorani. Ponosen je na vse uspešno opravljene operacije in posege, na vse paciente, ki so spregledali z njegovo pomočjo. Opravlja vse operacije – od odprave dioptrij do operacij sive mrene, pa tudi lepotne posege. »Tam sem resnično miren, a seveda z veliko mero odgovornosti do pacienta, ki mi zaupa neprecenljivo in nenadomestljivo – to je svoje oko, svoj vid. Do vseh svojih pacientov čutim spoštovanje in hvaležnost za izkazano zaupanje.«

Dodaja, da je znan po tem, da je garač; takšnega ga poznajo pacienti, zaposleni, pa tudi prijatelji, a priznava, da brez veliko dela in odrekanja ter podpore družine z ženo ne bi nikoli postavila tako velikega in uspešnega medicinskega centra. Ponosen je na svoje tri otroke, ki so zrasli v dobre, poštene in delavne ljudi. Nobenega izmed njih ni silil ali navduševal nad medicino, a vendar sin Ambrož uspešno stopa po njegovih stopinjah.

Pri delu se je vedno zgledoval po podobnih uspešnih medicinskih centrih v tujini, tako glede znanja kot opreme. Danes lahko reče, da so njegovi pacienti pri njih oskrbljeni na enaki ravni kot kjer koli drugje po svetu, saj pri delu uporablja sodobne naprave in opremo. Nikoli v vseh teh letih se ni zgledoval po »instant« klinikah, v katerih je pacient le številka. Nikoli ni imel težnje, da bi postal bogat, da bi se lahko ponašal s številom operacij v tisočih. Pove, da raje naredi dve operaciji na dan manj, a da so te opravljene kakovostno in v dobro pacienta.

VSAKOLETNO IZOBRAŽEVANJE

Že vrsto let se na svojem področju vsakoletno izobražuje in priznava, da je medicina v zadnjih letih dosegla velik napredek tudi v oftalmologiji ter da so bile v času njegovega študija takšne ambulante in takšna oprema lahko le sanje. Še vedno zaupa in verjame, da je slovenski pacient v dobrih rokah, a bo treba vložiti predvsem veliko volje in energije, da bomo vse postavili na svoje mesto, in to ne samo v slovenski oftalmologiji, ki je sicer med bolje urejenimi, temveč v celotnem zdravstvu. Prav tako meni, da imamo v Sloveniji dober način izobraževanja mladih zdravnikov, a bomo poleg tega morali poskrbeti tudi za to, da jih bomo obdržali doma. V svojem medicinskem centru, ki ima med drugim tudi status izobraževalne ustanove, je svoje izkušnje in znanje predajal že kar nekaj bodočim mladim oftalmologom. »Poleg tega, da vidiš v pacientovih očeh neizmerno hvaležnost, ko mu pomagaš do boljšega vida, je neprecenljivo tudi spoznanje, da si svoje znanje in izkušnje lahko predal nekomu drugemu,« poudari dr. Pušnik, ki svojega znanja in izkušenj nikoli ni zadrževal le zase.

Čeprav gre za zasebni medicinski center s koncesijo, se sam ne ukvarja s tem, koliko se kje zasluži. Ne ukvarja se s konkurenco, ker verjame vase, v svoje sposobnosti in svojo ekipo. Veseli ga, da za njim in njegovim delom poleg družine stojijo uspešni in dobri sodelavci, zaveda se, da brez takšne ekipe, kot jo je ustvaril v vseh teh letih, sam ne bi mogel biti tako uspešen.

Vsak tako zahteven poklic, kot ga opravlja dr. Pušnik, zahteva tudi sprostitev. To je našel v športu. Potem ko se velikokrat po celem dnevu v ambulanti ali operacijski dvorani ugasnejo luči, se odpravi še na tek ali se še kako drugače športno udejstvuje. Sam sebe sicer nima za deloholika, saj v svojem delu preprosto uživa. »In kadar tako zelo uživaš, potem nisi deloholik, ampak uživač,« pravi in nadaljuje: »Pomembno je, da se zavedamo, kje imamo meje, da nismo nad vsemi in kaj je naše poslanstvo. Mi zdravniki smo poklicani, da pomagamo ljudem v težavah z zdravjem in s tem povezanimi stiskami.«

Po njegovem mnenju je slovenska okulistika v samem svetovnem vrhu, zato moramo biti ponosni na vse dosežke slovenske oftalmologije, o katerih se veliko govori in piše. »Imamo veliko kadrovsko izredno močnih očesnih centrov po vsej Sloveniji, prav vsi so tudi tehnološko zelo dobro opremljeni. Prav tako tudi matične ustanove, kot je Očesna klinika v Ljubljani, sodijo v sam svetovni vrh. Številni izjemni strokovnjaki, mentorji in učitelji ter vse njihovo znanje in izkušnje so neprecenljiv kapital za slovensko oftalmologijo,« poudari dr. Pušnik.

TUDI ŠTIRI OPTIKE

Med kariero je spoznal, da želi v svoji ustanovi poskrbeti za celotno oskrbo vida, zato je poleg okulistike v svoj medicinski center uspešno uvedel tudi področje očesne optike. Tako je danes lastnik kar štirih optik, v katerih delujejo tudi štiri koncesijske oftalmološke ambulante. Pojasni, da je očalna optika skupaj z okulističnimi ambulantami nujna, da se pacientom zagotovi dobra in celovita storitev. V optikah in okulističnih ambulantah zaposluje le usposobljen kader, optiki so izučeni ali priučeni, in ne le trgovci. Njegov cilj ni prodati lepa očala, ampak prodati uporabna in kakovostna očala. Taka, ki bodo pacientu dobro in dolgo služila. Vsa očala v optikah dr. Pušnika izdelajo v lastnih delavnicah, in ne v množičnih tovarnah, saj le tako lahko zagotovi natančnost in ustreznost izdanih očal.

Dr. Dušan Pušnik je danes ponosen prav na vse, kar je ustvaril in naredil dobrega, ob tem pa priznava, da je na koncu tudi on le človek, ki lahko tudi dela napake in se kdaj zmoti.

Članek je bil objavljen v 39. številki Dolenjskega lista 29. septembra 2022

P. Peternel

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava