DL: Naša kulturna dediščina - Sprehajalna palica Frana Levstika

12.11.2022 | 12:40

Bogo Komelj, upravnik nekdanje Študijske knjižnice v Novem mestu, profesor Janez Debeljak z Levstikovo sprehajalno palico in bibliotekarka Nataša Petrov

Bogo Komelj, upravnik nekdanje Študijske knjižnice v Novem mestu, profesor Janez Debeljak z Levstikovo sprehajalno palico in bibliotekarka Nataša Petrov

Sprehajalno palico, ki je bila nekoč last pesnika, pisatelja, jezikoslovca in časnikarja Frana Levstika, hranimo v novomeški knjižnici v zbirki spominskih predmetov. Pravzaprav je to moška popotna gorjača, ki v dolžino meri 92 cm in ima zgoraj krivuljo za roč, na spodnjem delu pa je okovana in ima 4 cm dolgo ost. Palica je bila prvotno del zapuščine Janeza Krajca, novomeškega založnika in tiskarja, s katerim se je Levstik seznanil že kot dijak v Ljubljani, stike pa sta ohranila vse do pisateljeve smrti.

Na fotografiji levo je Bogo Komelj, prvi upravnik nekdanje Študijske knjižnice v Novem mestu, desno pa njegova sodelavka bibliotekarka Nataša Petrov. Levstikovo palico drži v roki profesor Janez Debeljak, dolgoletni učitelj slovenskega jezika na osnovni šoli v Ribnici, velik preučevalec Levstikovega življenja in popularizator njegovega dela. S pisateljem sta bila tako rekoč rojaka, saj je bil Levstik rojen v Dolnjih Retjah, profesor Debeljak pa v bližnjih Gornjih Retjah.

Več podatkov o uporabi sprehajalne palice v knjižnici sicer nimamo, si pa mirne duše lahko predstavljamo, da si je ravno z njo Levstik utiral pot od Litije do Čateža in ob tem snoval slovenski literarni program.

Članek je bil objavljen v 38. številki Dolenjskega lista 22. septembra 2022

Mateja Kambič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava