Z dišečim mehčalcem nad zažgane ponve in umazan les

8.11.2022 | 12:30

S pomočjo mehčalca za perilo boste odstranili tudi zažgane ostanke hrane.

S pomočjo mehčalca za perilo boste odstranili tudi zažgane ostanke hrane.

Mehčalec radi uporabljamo za mehčanje perila, no, tudi zato, da oprano perilo lepše diši. Ali veste, da lahko z njim osvežite tudi vonj sedežne garniture in preprog ter očistite zažgano dno posode?

Da, mehčalec za perilo je bolj vsestranski, kot se morda zdi; uporaben je tudi v kuhinji, kopalnici, dnevni sobi in še kje. Na spletni strani Bright Side so predstavili nekaj nasvetov, ki nam lahko pridejo prav: z mehčalcem se lahko obvarujemo pred komarji, uredimo lase punčkam Barbie, lažje odlepimo nalepke s stekla …

Se vam je prismodilo mleko?

Uh, kadar se zažge posoda, je po navadi precej slabe volje. Ne glede na to, ali smo prismodili mleko, testenine, riž ali meso. Zažganih loncev in ponev se marsikdo kar takoj loti z žičnato gobo, a tako se lahko površina še bolj poškoduje. Preizkusite naslednji trik: v posodo z zažganimi ostanki hrane nalijte zgolj toliko vode, da prekrije sledi, in dodajte 50 mililitrov mehčalca. Pustite čez noč, zjutraj pa posodo pomijte kot običajno.

Očistite leseno pohištvo

Strokovnjaki za čiščenje predlagajo uporabo mehčalca pri čiščenju lesenega pohištva. Namesto detergenta v vodo kanite nekaj kapljic mehčalca; ta bo nežno odstranil vso umazanijo in opravil tudi s prahom, saj preprečuje pojav statične elektrike. Pri tem površine pohištva ne bo poškodoval, saj ne vsebuje močnih kemikalij kot detergenti in čistila, in za seboj bo pustil prijeten, svež vonj.

Odstranite nalepke

Odstranjevanje nalepk s porcelana ali steklenih površin je za marsikoga neprijetno opravilo, ker je lepilo pogosto izjemno močno, papir, na katerega je naneseno, pa se pri odstranjevanju trga. Preizkusite naslednje: mehčalec zmešajte z vodo v razmerju 50 : 50 in nalepko dobro premočite. Odstranjevanje bo tako mnogo lažje. Ta trik je zelo uporaben tudi pri odstranjevanju stare vinjete z avtomobila.

Mehčalec je odlično sredstvo za odstranjevanje manjših madežev vodnega kamna.

Mehčalec je odlično sredstvo za odstranjevanje manjših madežev vodnega kamna.

Odstranite vodni kamen

Madeži vodnega kamna se pojavljajo marsikje; na steklenih pregradah kabin za prhanje, pipah, v umivalnikih … Odlična rešitev je sicer kis, če pa ga nimate pri roki, se lahko odstranjevanja trdovratnih madežev lotite z mehčalcem. V razpršilki zmešajte vodo in mehčalec v enakih količinah ter z mešanico popršite površino, nato pa z gobico nežno podrgnite in sperite.

M. K.; Svet24; foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava