Premiera filma Igorja Šterka Septembrska klasa

4.11.2022 | 08:40

Premiera filma Igorja Šterka Septembrska klasa
Premiera filma Igorja Šterka Septembrska klasa
Premiera filma Igorja Šterka Septembrska klasa

Slovenski filmski center v skupni pobudi s Cankarjevim domom in mestnim kinom Kinodvor od jeseni 2017 prireja slavnostne premiere, namenjene promociji in večji dostopnosti slovenskega filma.

V sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma si bodo obiskovalci tokrat lahko ogledali Septembrska klasa scenarista in režiserja Igorja Šterka. Premiera filma bo v ponedeljek, 7. novembra ob 20.30 uri v Kinodvoru, v prisotnosti filmske ekipe.

Dokumentarni film Igorja Šterka je portret generacije, ki se je s področja vse Jugoslavije septembra 1987 zbrala v majhni kasarni na otoku Vis, da bi odslužila 365 dni v JLA. Režiser o svojem filmu pravi: »Spomin je varljiv, še posebej po toliko desetletjih.«

Pri filmu sodelujejo: direktorja fotografije Marko Brdar in Joško Morović, montažer Petar Marković in oblikovalec zvoka Julij Zornik. Producent filma je produkcijska hiša A.A.C. Productions, zanjo Petra Vidmar, koproducenti Zdenka Gold, Dragoljub Prvanović, Biljana Prvanović. Koproducenti so RTV Slovenija, Spiritus Movens, Gabisof, Gustav Film, Studio 100 in Teleking. Distributer filma je Gustav film.

Tina Lešničar je o  filmu za Delo med drugim zapisala: »Globoko osebna zgodba, čeprav sam režiser v njej ne spregovori, jo pa zato podpiše, je nastala iz ambivalentnih občutkov in spominov, ki jih je vanj in njegove sotrpine zarezala izkušnja služenja vojaškega roka v JLA, na otoku Vis, leta 1987. Obiskal je osem prijateljev iz nekdanjih republik skupne države in z njimi pred kamero sedel k (terapevtskemu) pogovoru..«

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, občinstvo si ga je lani v tekmovalnem programu lahko ogledalo na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož, po premieri v Kinodvoru bo na ogled po Art kino mreži Slovenije.

Režiser belokranjskih korenin je leta 1997 posnel svoj prvi večkrat nagrajeni celovečerni igrani film Ekspres, ekspres, za katerega je leta 1998 prejel nagrado Prešernovega sklada.  Oktobra je bila s projekcijo filma v Slovenski kinoteki obeležena 25. obletnica nastanka filma. Po prvencu je posnel še igrane celovečerne filme Ljubljana (2002), Uglaševanje (2005), 9:06 (2009), Pojdi z mano (2016). Trenutno je v poprodukciji z novim filmom Šterkijada.

Napovednik za film Septembrska klasa se nahaja na tej povezavi.

Slovenski filmski center

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava