Zobna krema za čist likalnik in snežno bele superge

4.11.2022 | 12:30

Zobna krema je odlična vsestranska rešitev. (Dreamstime)

Zobna krema je odlična vsestranska rešitev. (Dreamstime)

Zobna krema je danes nujen higienski pripomoček, uporabljali pa so jo že stari Egipčani tisočletja pred našim štetjem. Tokrat vam razkrivamo njeno vsestranskost.

Drži, zobno kremo so uporabljali že stari Egipčani, a je bila pripravljena iz volovskih parkljev, jajčnih lupin, lehnjaka, mete in vode. Šele leta 1850 je zobozdravnik Washington Sheffield razvil recept za zobno kremo, kot jo poznamo danes. Ta je bolj vsestranska, kot ste si morda mislili.

Odstranite šminko in črnilo

Ste svojo najljubšo majico po nesreči umazali s kemičnim svinčnikom ali se je na ovratniku srajce v navalu strasti pojavil madež šminke? Običajni detergenti teh madežev velikokrat ne odstranijo, zato preizkusite naslednji trik: na madež nanesite zobno kremo in dobro podrgnite. Postopek ponavljajte, dokler madež ne izgine, in nato oblačilo operite kot običajno. Presenečeni boste nad uspehom. Svetujemo vam le, da uporabite povsem belo zobno kremo, brez barvnih primesi. Previdno tudi pri zobnih kremah, ki vsebujejo sredstva za beljenje zob.  Teh nikar ne nanašajte na pisane tkanine.

Neprijeten vonj rok

Pripravljate posebno večerjo za prijatelje, sorodnike ali znance, recepti pa od vas zahtevajo sekljanje veliko čebule in česna? Jed je tako izjemno aromatična in okusna, a se vaše roke navzamejo vonja. Če vas vonj moti, z zobno kremo podrgnite po dlaneh in prstih. S ščetko zdrgnite tudi površine za nohti. Neprijeten vonj boste odpravili, roke bodo spet nežne, nohti pa sijoči.

Očistite likalnik

Nežno grudasta sestava zobne kreme je primerna tudi za odstranjevanje zasušenih madežev in lepljivih ostankov na likalni deski, pa tudi na likalniku. Kremo nanesemo na hladen likalnik, zdrgnemo s krtačko in čistimo, dokler ne odstranimo vseh madežev. Nato dobro obrišemo z vlažno krpo, da odstranimo ostanke zobne kreme. Pred likanjem oblačil likalnik segrejemo na najvišjo temperaturo in nastavimo na največjo moč pare ter najprej nekajkrat polikamo staro krpo. Podoben postopek uporabimo pri čiščenju likalne deske.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava